Hopp til innholdet

Gode Løpesko for terreng og skog

Selv om de fleste av oss omgitt av asfalt i det daglige, vil det være verdt å ta en tur ut i marka eller nærmeste skog for å løpe litt i terrenget.

Løping i skogen har nemlig noen store og klare fordeler for både kropp, og humør.
Her veksler man raskt mellom forskjellig tempo og man må fokusere mer på å planlegge neste steg, dette gjør løping i skog etter min mening mye morsommere enn å løpe langs veien.

Mammut Saentis Low Women /Milrab.no
Å løpe i skogen er god trening, men gode sko for demping og grep er viktig
Salomon Speedcross 5 /Outnorth.no

Velg den typen løpesko som passer til ditt bruk, dersom du trives med lette turer av og til i fint vær eller bruker skogen til mosjon, vil ofte en tekstil løpesko til terreng være et bra valg.

Ramble Advance GTX er en god fritidssko for aktive mennesker, like mye som en god løpesko for sti og grus.

Ramble Advance GTX– lett tursko og fritidssko /Milrab.no

Gode naturopplevelser og motivasjon

Vi skal gå litt videre inn på hvorfor løping i terreng og skog er så godt for muskulatur og kroppen, men for meg vil allikevel opplevelsen av løpe i naturen være den viktigste faktoren. Når man løper i skogen kjenner man på variende temperaturer, lukter og omgivelser man ikke finner mens man løper gatelangs eller ved siden av veien.

Fartsopplevelsen blir også større, man løper mer konsentrert- og variert. Man planlegger neste steg for å unngå å tråkke over eller skli på en mosekledd stein. Alle disse småtingene gjør at det føles som om man «flyr» igjennom skogen, noe som øker motivasjonen og gleden av å løpe.

Hoka One One – Women’s Torrent /Outnorth

Det er tyngre, men sunnere

Å løpe i kupert terreng, eller i en skog full av røtter, kupert terreng, steiner og smale stier vil naturligvis være tyngre enn å løpe langs veien. Når man løper i skogen vil det være tyngre å finne en naturlig «rytme» for løpingen. Siden man må være årvåken og justere løpingen etter terrenget og underlaget, vil det være mer slitsomt å løpe ute i naturen. Allikevel vil terrengløping være bedre for deg.

Mer  Fine kjeledresser til damer - Kle deg varmt med stil i vinter

Det myke og naturlige underlaget reduserer belastningen på kroppen og demper nedslaget betraktelig iforhold til å løpe på asfalt eller langs veien. Man vil samtidig bli sterkere i kropp og muskulatur, spesielt små støttemuskler som hjelper til med å stabilisere ben, legger og føtter. Dette vil igjen bidra til å forebygge fremtidige skader.

Nike Air Zoom Terra Kiger 6 / Nike.no
Men’s Peregrine 10 – Løpesko med godt grep til skog /Outnorth

Gode tips for å løpe i terrenget

Løper man i terrenget må man legge om løpestilen, ut går det faste tempoet og rytmen man holder når man løper på asfalt, for i skogen og i terreng må man løpe mer dynamisk og justere løpestegene etter forhold, underlag og hindringer.

  • Ha sko med god demping. For selv om løping i skog og terreng gir mer demping naturlig enn å løpe på asfalt så kommer man ofte til partier som krever god demping og hard såle, f.eks når man treffer røtter og steiner i høy fart.
  • Ha sko med godt grep. Man må ofte skifte retning raskt og det kan være sleipe områder hvor godt grep er viktig. Å tråkke over, skli eller snuble er ikke noe gøy når man har høy fart og er omgitt av trær, røtter og steiner.
Vanskelige partier, men gir en høy fartsfølelse og mer aktiv løping

Løper man med kortere skritt enn vanlig har man større muligheter for å justere seg til terrenget, da kan man lettere svinge unna hindringer og hoppe over røtter, steiner eller søledammer.
Bruker man korte, raske skritt kombinert med høyere benløft enn normalt unngår man også å snuble, eller hekte seg fast i røtter som måtte stikke litt opp fra bakken.

Gode løpesko er samtidig viktig. Selv om underlaget i terrenget demper løpeslitasjen mye mer enn ved å løpe på asfalt bør man uansett investere i ett par gode løpesko som er designet til nettopp terrengløping. Slike sko vil gi god demping og samtidig ha et bedre mønster som gir godt tak mens løper over løvverk, røtter, glatte steiner eller barnåler.

Mer  Elektrisk motorsykkel til barn - Gøy & Lærerikt

Pegasus Trail fra Nike er en helt ny løpesko, spesialkonstruert for løping i terrenget. Her har man innhentet tips og tilbakemeldinger fra terrengløpere for å utforme en så god løpesko til skog og terreng som mulig.
Pegasus traiil skoene er gode i løypa og gir mye grep selv på løse, våte og gjørmete overflater. De har en høyere hæl enn vanlige løpesko, og føles veldig støttende over grov ujevn mark.
Til Herrer | Til Kvinner

Til Herrer: Pegasus Trail – Ny terrengsko fra Nike /Nike.no
Til Damer: Pegasus Trail AIR /Nike.no