Hopp til innholdet

Hengekøye: Ett godt valg til overnatting og camping

En hengekøye vil være den ideelle måten å overnatte ute i naturen de fleste dager av året. En hengekøye vil være en rask, enkel og ikke minst en behagelig måte å sove utendørs på, og bruker du en god sovepose og kanskje en tarp øverst kan du fint sove utendørs selv om det er minusgrader, vind eller regn.

Her skal vi se litt på forskjellige typer hengekøyer, hengekøyer for flere personer, hvordan man beskytter seg mot mygg og hvilke knuter som er smarte å lære seg.

Hennessy Hammock Expedition /Chillout.no

Hammock V fra Klymit er et smart syntetisk isolert liggeunderlag som man kan bruke for komfortabel overnatting i hengekøye vår, sommer, høst og vinter. Med en R verdi på 4.4 ligger man varmt og komfortabelt i hengekøyen hele året rundt. Den ergonomiske formen er designet for å holde kroppen varm og forhindre kuldepunkter fra sidene og under. Liggeunderlag kan pakkes ned til et lite volum og veier kun 1021g

Hammock V fra Klymit /Chillout.no

Mantis All-in-one er et supersmart hengekøye sett for både nybegynner og entusiast. Settet inkluderer tak (tarp) og myggnetting for komfortabel overnatting ute i naturen.
Selve hengekøyen er laget i et pustende materiale som øker komforten og unngår fukt, dersom det skulle være fare for regnvær kan du slå opp tarpen som følger med. Mantis all-in-one har det du trenger av en hengekøye og settes opp på omkring ett minutt.

Myk hengekøye i pustende materiale, tarp inkludert /Chillout.no
Kompakt hengekøyesett med mye tilbehør /Chillout.no

Alt av stropper og karabiner følger med i dette hengekøye settet, noe som gjør det enkelt å montere hengekøyen i nærmest alt av terreng.

Medfølgende festemateriell /Chillout.no
Slipp unna mygg og knott med integrert finmasket myggnetting /Chillout.no
Klassisk hengekøye – perfekt til stranden eller hagen /Homeroom
Hengekøyer fra Ticket to the moon /Chillout.no
Hengekøyer fra Ticket to the moon /Chillout.no

JungleNest kombinerer hengekøye og myggnett og gjør det utrolig kjapt å rigge opp. Hengekøyen kommer i tre forskjellige farger og gir deg komfortabel beskyttelse mot insekter og mygg når du er ute å camper.

ENO JungleNest Pacific /Revir.no

Bruk en Tarp

Amazonas Jungle Tent Pro /Scandihills

En Tarp anbefales virkelig når man skal sove ute i en hengekøye, ikke bare vil den beskytte deg mot regn og sol. Den vil også betraktelig dempe vind og gjøre det lunt og koselig.
Henger du den lavt nok ned over deg vil en tarp betraktelig hjelpe til med å holde varmen iløpet av natten.

Mer  Lavvo telt for glamping og camping - Flotte safaritelt av lerret

Hvis du er bekymret for kulde eller har lyst til å sove utendørs i en hengekøye om vinteren vil en tarp være en god ekstra beskyttelse itillegg til en varm og god sovepose.

Moontarp til hengekøye /Outnorth

Cocoon Ultralight er en hengekøye som kun veier 283 gram og er laget av høykvalitets nylon. Til tross for den lave vekten tåler hengekøyen en vekt på 140 kilo og tar liten plass i sekken.

Cocoon Ultralight Hammock /Outnorth
ENO SkyLite Hammock Evergreen /Outnorth.no

Hengekøye for to personer?

Er dere flere personer på tur, vil barna sove sammen eller kanskje dere er et par som ønsker en romantisk natt ute under stjernene? Det finnes hengekøyer som kan brukes av to eller flere personer samtidig. En av disse er Trillium Giant Hammock som vil være en romslig hengekøye for to personer med kapasitet for opptil tre personer.

Giant Hammock /Outnorth.no

Hengekøyen er robust bygget for å tåle vekten av flere personer og kommer med solide stropper for festing til trærne. Når man skal henge opp en hengekøye for to eller flere personer er det ekstra viktig å velge solide og sunne trær som tåler vekten, sørg også for at hengekøyen henges opp stramt og så vannrett som mulig.

Giant Hammock /Outnorth.no
 • Tips. Heng opp hengekøyen i stolhøyde slik at den er enkel å komme seg inn og ut av.
 • Bind opp hengekøyen stramt og med lik høyde på begge sider. Da slipper du å ligge i ett «søkk» eller få vondt i ryggen.
 • Bruker du en god sovepose og en tarp er det ingenting i veien for å sove utendørs også på vinteren. Gjerne bruk ekstra isolasjon eller et liggeunderlag i hengekøyen på kalde netter.
Mer  Trampoline i hagen - Kjempegøy aktiv lek for barn og voksne

Koble to hengekøyer sammen?
Med ENO Fuse kan du enkelt koble to hengekøyer sammen slik at dere kan ligge ved siden av hverandre uten å gå inn i hverandre.

ENO Fuse /Outnorth.no

Knute til hengekøyer

Selv om mange hengekøyer idag kommer med enkle festemetoder som f.eks stroppelås kan det også være nødvendig å henge opp en hengekøye ved å bruke en knute. Noen ganger kan det være at man ikke finner trær som passer godt til å henge opp en hengekøye, eller trærne har for stor avstand slik at man blir nødt til å skjøte tauet. Det er derfor smart å kunne noen enkle og gode knuter man kan bruke til hengekøya.

Knute til hengekøye rundt ett tre
Opphengstau med instruksjon på pakken /Chillout.no

Bowline knute:
Bruk bowline knuten for å forlenge tauet eller festet til en hengekøye.

 • Trinn 1 : Lag en løkke i midten av tauet ditt. La det være nok tau på sidene.
 • Trinn 2 : Før halens ende av tauet gjennom løkken.
 • Trinn 3 : Før den resterende halen på innsiden av løkken.
 • Trinn 4 : La tauhalen passere gjennom den innerste bunnløkken som vist på bildet nedenfor.
 • Trinn 5 : Trekk gjennom til du har en sikret knute.

Karabin knute:
Denne knuten er en trygg og solid knute som egner seg bra når man forlenger tauet til hengekøya med f.eks en karabin.

 • Trinn 1 : Lag en løkke ved å føre tauet over seg selv.
 • Trinn 2 : Lag en andre sløyfe til høyre ved å føre tauet over seg selv igjen.
 • Trinn 3 : Stikk høyre sløyfe under venstre sløyfe.
 • Trinn 4 : skyv eller klipp rundt en teltstake.
 • Trinn 5 : Trekk begge trådene til spenning.
Mer  Snowboard Kiting - Spennende & fantastisk aktivitet

Hennessy Hammock har en interessant guide til hvordan du kan henge opp en hengekøye ute i naturen. De viktigste tipsene de oppgir er at man skal plassere hengekøyen i senter av trærne, montere hengekøyen i stolhøyde og at den skal være i vater så godt det lar seg gjøre.

Guide fra Hennessy Hammock

Les mer om hvordan man kan lage en perfekt kopp kaffe på tur, om myggresistente klær og tips til oppblåsbar kajakk.

For Lysende Ideer /Lampedeler.no
For Lysende Ideer /Lampedeler.no