Hopp til innholdet

Oppblåsbar kajakk – Både praktisk og gøy

oppblåsbar kajakk til fiske og fritid

En Oppblåsbar kajakk er en veldig gøy og enkel måte å få tilgang på sjø og vann på, selv med liten bil eller manglende tak stativ. Med en oppblåsbar kajakk slipper man å tenke på lagringsplass eller hvordan man skal frakte kajakken fra sted til sted. Her kan du simpelthen blåse den opp eller tømme den for luft og oppbevare den i en praktisk bag. Det finnes flere modeller av oppblåsbare kajakker, noen kajakker er gode allroundere som kan brukes til fritid og moro, mens andre er designet til f.eks fisking.

Jeg har selv en oppblåsbar kajakk av typen Intex Exlorer som jeg er strålende fornøyd med. Denne har jeg nå hatt i tre sesonger både i ferskvann og på sjøen, og kan fortelle litt om erfaringene med en oppblåsbar kajakk.

Explorer – En rimelig modell som er best egnet for roligere farvann /Coolstuff.no

Personlig benytter jeg min oppblåsbare kajakk for småturer på innlandsvann, men jeg har også tatt den med i seilbåten og brukt kajakken på sjøen. Det jeg liker med en oppblåsbar kajakk er at de er lette å frakte rundt i bagasjerommet på bilen, og at de har lav nok vekt til at man kan bære dem på ryggen (eller i hånden) når man skal lengre inn i skogen.
Jeg liker å bruke kajakken for å oppdage små øyer på innlandsvann hvor man kan campe, klatre på klipper o.l, til oppdagelsesbruk og frakt er en oppblåsbar kajakk helt ideell.

Seago Vancouver er en stabil og solid oppblåsbar kajakk for 2 personer – perfekt for korte turer eller kveldsturer langs i innsjøer, elver eller på rolige dager i skjærgården. Kajakken pakkes ned i en praktisk ryggsekk og veier ca 16 kg ferdig nedpakket.

Seago Vancouver oppblåsbar kajakk for 2 personer /Seatronic.no

Om du bare ønsker en enkel – men robust oppblåsbar kajakk som ikke koster så mye så vil Zray St.Croix 360 K2 oppblåsbar kajakk kanskje være noe for deg. I skrivende øyeblikk koster denne ca 2600 kr og vil være en kjempefin kajakk for 2 personer på rolige innsjøer og elver.

Zray St.Croix 360 K2 oppblåsbar kajakk – En rimelig og god modell /Seatronic.no

Aqua Marina Betta er en god oppblåsbar kajakk for både nybegynner og for den som ønsker noe mer. Betta kommer i to varianter for én eller to personer, har god bærekapasitet og glir lett over vannet med en strømlinjeformet form.

Kajakk fra Aqua Marina /Coolstuff.no

Betta er en god kajakk for ekspedisjoner i sjø eller ferskvann, med god stabilitet og høy komfort.

Til en og to personer /Coolstuff.no
Til en og to personer /Coolstuff.no

Intex Excursion Pro er en smart og stødig oppblåsbar kajakk som kan brukes til både fritidsturer og fisking. Excursion pro er strømlinjeformet og passer fint til enmannsturer eller til to personer, den har et avtagbart støtte i midtkonsollen hvor man kan feste fiskeutstyr, ekkolodd og mer.

Intex Excursion Pro – Til fiske og fritid /Coolstuff.no

Med et slitesterkt 3-lags vinyl og forsterket bunn i front og bak kan du trygt legge til land eller gli opp på strender og den tåler 180 kg.

Det følger med to typer kjøl, en standard modell og en litt kortere som kan være fin å bruke for ekspedisjoner i grunnere farvann eller i elver.

Intex Excursion Pro – Til fiske og fritid /Coolstuff.no
Intex Challenger – En rimelig og god modell /Coolstuff.no
Bestway Hydro-Force oppblåsbar kajakk /VidaXL.no

Til fiske og fritid

Det finnes flere bruksmuligheter for en oppblåsbar kajakk, jeg har selv en mer fritidsrettet kajakk med plass til flere personer. Denne kan jeg bruke på å utforske små vann, eller til og med bruke i sjøen når det er gode forhold.

Andre oppblåsbare kajakker som f.eks Highrider Kayak 330 er beregnet på fisking og har en utrolig god stabilitet som også gjør det mulig å stå i kajakken mens man fisker.

Tar lett i vinden

En av de største ulempene med en oppblåsbar kajakk er at den tar lett i vinden. En slik kajakk er nemlig større i volum enn en tradisjonell kajakk med hardt skall og vil fungere nærmest som et seil hvis det blåser kraftig nok.

Det betyr at det er lett å begynne å drive med vinden, og man må jobbe ekstra hardt med å padle i den retningen man ønsker.

Derfor bør man ikke bruke en oppblåsbar kajakk hvis det blåser for mye, spesielt hvis det blåser fralandsvind ved sjøen bør man være forsiktig.

På rolig sjø er en oppblåsbar kajakk veldig moro

En god begynnermodell for deg som ønsker å bruke en oppblåsbar kajakk av og til er f.eks Challenger modellen fra Intex. Intex er en stor produsent av oppblåsbare kajakker og andre luftfylte båter, noe som gjør at prisene også synker.

Challenger – for én eller to personer / Coolstuff.no

Challenger er en strømlinjeformet modell med lav profil, lastenett foran og alt du behøver unntatt redningsvester følger med. Med en oppblåsbar kajakk slipper du å tenke på hvordan du skal oppbevare og frakte med deg kajakken. Bruk den medfølgende pumpen til å pumpe opp eller tømme kajakken for luft på et blunk. Etterpå stapper du alt ned i den praktiske oppbevaringsvesken, så er den klar til neste tur.

Challenger – for én eller to personer / Coolstuff.no

Bølger og oppblåsbar kajakk

Siden jeg aldri er ute med kajakken om det blåser for mye, opplever jeg heller aldri noen store bølger, og det er kanskje like greit.

En oppblåsbar kajakk fungerer greit i bølger, og man er sikkert trygg, men det føles litt risikabelt. Kajakken har en tendens til å legge seg sideveis imellom bølgene, og om man ikke jobber aktivt med å styre inn i bølgene kan jeg lett se for meg at man kan komme til å kantre.

Aqua Marina Laxo 380 har plass til 3 personer /Outnorth

Aqua Marina har også utviklet en motor for sine oppblåsbare kajakk og oppblåsbare SUP brett.

Denne elektriske motoren passer inn i kjøl-finne festet på både SUP-brettene og på de oppblåsbare kajakkene til Aqua Marina. Motoren på 250W er dermed rask å montere og gjør det enda gøyere å være på vannet. Farten justere man på armen.

Motor til SUP brett og kajakk fra Aqua Marina /VidaXL.no

Plass i bagasjerommet

Siden jeg ikke alltid har oppe takstativet på bilen (pga lav høyde i garasjen) er det super-praktisk å kunne ta med seg en oppblåsbar kajakk i bagasjerommet på bilen.

Min egen oppblåsbare kajakk med plass til 2 personer får plass i en egen bag som er cirka like stor som en blå-ikea pose. Det betyr at du ikke behøver verken stor bil, eller takstativ for å ta med deg en kajakk til fjells eller sjøs.

Vekt på oppblåsbar kajakk

En oppblåsbar kajakk er lett å manøvrere rundt når den er blåst opp. Når den ligger kompakt i posen føles derimot kajakken veldig tung, spesielt når man må gå et stykke ned til vannet over ulendt terreng.

En typisk vekt på oppblåsbar kajakk vil være 15 kg til 20 kg, alt etter hvilken modell du velger.
Jeg tror derfor at jeg skal bytte om posen som kajakken ligger i til en større bag som jeg kan bære på ryggen.

Tradisjonell kajakk /Milslukern.no

Tåler mye

Min egen oppblåsbare kajakk har jeg nå hatt i tre sesonger, og jeg har brukt den både i fjellvann og i sjøen. Jeg er faktisk overrasket over hvor god kvaliteten på disse kajakkene er.

Ikke en gang har jeg måttet lappe på gummien eller fått hull på kajakken. Så lenge man bruker sunn fornuft og unngår skarpe kanter, eller la den gnikke mot ru eller annet vil kajakken holde lenge.

Betta VT K2 412 Reinforced Kayak fra Aqua Marina er en oppblåsbar kajakk for deg som ønsker en ekstra stiv og robust modell. Kajakken har flere egenskaper og design som gjør den ekstra godt egnet for lang padling på sjø og vann, selv når det er røffe forhold.

Beregnet til padling – Betta Vt-k2 Professional Kayak /Outnorth

Betta VT K2 har en forsterket og rigid bunn som opprettholder stabiliteten, samt en forsterket front som bryter bølgene. Et unikt selvdrenerende system leder vann ut av kajakken dersom bølger og sprut treffer kajakken.

Betta VT K2 412 Reinforced Kayak /Outnorth.no

Litt kronglete

På grunn av den store størrelsen og bredden på en oppblåsbar kajakk vil den være litt kronglete å padle. Det er ikke som en vanlig kajakk med tynne kanter og hardt skall, en oppblåsbar kajakk er mye bredere som gjør at man må lene seg litt mer når man padler.

For personer med lange armer vil derimot problemet være mindre, og jeg synes ikke det er et så stort problem – det er mer en vanesak.

Intex Explorer K2 – Rimelig oppblåsbar kajakk / Coolstuff.no

Glad i vann og friluft? Les mer om oppblåsbar båt for flere personer, senere kan du f.eks bruke en kvistbrenner for å lage et enkelt og raskt turbål, og varme kaffen på en dekorativ emaljekopp. Les mer om tursekk med stol, gode løpesko i skogen og turtøy til fjellet.

Läsa på svenska: Uppblåsbar kajak – både praktisk och rolig.