Oppblåsbar kajakk – Både praktisk og gøy

Publisert av Northsport.no den

oppblåsbar kajakk til fiske og fritid

En Oppblåsbar kajakk er en veldig gøy og enkel måte å få tilgang på sjø og vann på, selv med liten bil eller manglende tak stativ. Det finnes flere modeller, noen kajakker er gode allroundere som kan brukes til fritid og moro, mens andre er designet til f.eks fisking.

Jeg har selv en oppblåsbar kajakk som jeg er strålende fornøyd med. Denne har jeg nå hatt i tre sesonger både i ferskvann og på sjøen, og kan fortelle litt om erfaringene med en oppblåsbar kajakk.

Til fiske og fritid

Det finnes flere bruksmuligheter for en oppblåsbar kajakk, jeg har selv en mer fritidsrettet kajakk med plass til flere personer. Denne kan jeg bruke på å utforske små vann, eller til og med bruke i sjøen når det er gode forhold.

Andre oppblåsbare kajakker som f.eks Highrider Kayak 330 er beregnet på fisking og har en utrolig god stabilitet som også gjør det mulig å stå i kajakken mens man fisker.

Oppblåsbar kajakk til fiske Highrider Kayak 330 /Skittjakt

Tar lett i vinden

En av de største ulempene med en oppblåsbar kajakk er at den tar lett i vinden. En slik kajakk er nemlig større i volum enn en tradisjonell kajakk med hardt skall og vil fungere nærmest som et seil hvis det blåser kraftig nok.

Det betyr at det er lett å begynne å drive med vinden, og man må jobbe ekstra hardt med å padle i den retningen man ønsker.

Derfor bør man ikke bruke en oppblåsbar kajakk hvis det blåser for mye, spesielt hvis det blåser fralandsvind ved sjøen bør man være forsiktig.

På rolig sjø er en oppblåsbar kajakk veldig moro

Bølger og oppblåsbar kajakk

Siden jeg aldri er ute med kajakken om det blåser for mye, opplever jeg heller aldri noen store bølger, og det er kanskje like greit.

En oppblåsbar kajakk fungerer greit i bølger, og man er sikkert trygg, men det føles litt risikabelt. Kajakken har en tendens til å legge seg sideveis imellom bølgene, og om man ikke jobber aktivt med å styre inn i bølgene kan jeg lett se for meg at man kan komme til å kantre.

Aqua Marina Laxo 380 har plass til 3 personer /Outnorth

Plass i bagasjerommet

Siden jeg ikke alltid har oppe takstativet på bilen (pga lav høyde i garasjen) er det super-praktisk å kunne ta med seg en oppblåsbar kajakk i bagasjerommet på bilen.

Min egen oppblåsbare kajakk med plass til 2 personer får plass i en egen bag som er cirka like stor som en blå-ikea pose. Det betyr at du ikke behøver verken stor bil, eller takstativ for å ta med deg en kajakk til fjells eller sjøs.

Vekt på oppblåsbar kajakk

En oppblåsbar kajakk er lett å manøvrere rundt når den er blåst opp. Når den ligger kompakt i posen føles derimot kajakken veldig tung, spesielt når man må gå et stykke ned til vannet over ulendt terreng.

En typisk vekt på oppblåsbar kajakk vil være 15 kg til 20 kg, alt etter hvilken modell du velger.

Jeg tror derfor at jeg skal bytte om posen som kajakken ligger i til en større bag som jeg kan bære på ryggen.

Savage Gear Highrider Kayak 330 er en av de mest stabile oppblåsbare kajakkene på markedet /Skittjakt.no

Tåler mye

Min egen oppblåsbare kajakk har jeg nå hatt i tre sesonger, og jeg har brukt den både i fjellvann og i sjøen. Jeg er faktisk overrasket over hvor god kvaliteten på disse kajakkene er.

Ikke en gang har jeg måttet lappe på gummien eller fått hull på kajakken. Så lenge man bruker sunn fornuft og unngår skarpe kanter, eller la den gnikke mot ru eller annet vil kajakken holde lenge.

Beregnet til padling – Betta Vt-k2 Professional Kayak /Outnorth

Litt kronglete

På grunn av den store størrelsen og bredden på en oppblåsbar kajakk vil den være litt kronglete å padle. Det er ikke som en vanlig kajakk med tynne kanter og hardt skall, en oppblåsbar kajakk er mye bredere som gjør at man må lene seg litt mer når man padler.

For personer med lange armer vil derimot problemet være mindre, og jeg synes ikke det er et så stort problem – det er mer en vanesak.Kule friluft-gadgets fra Coolstuff

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er hengek%C3%B8ye-300x225.jpg
Superhengekøyen Vagaborn /Coolstuff
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er utend%C3%B8rs-sofa-300x225.jpg
Oppblåsbar sofa /Coolstuff
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er The-Scrubba-B%C3%A6rbar-Vaskemaskin-300x225.jpg
The Scrubba Bærbar Vaskemaskin /Coolstuff
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 2573a201781ecc35b787edf25b2fe2dc-300x225.jpg
Volkswagen Telt /Coolstuff