Hopp til innholdet

Kompakt og komfortabelt liggeunderlag til tur

Når man skal sove utendørs i telt, gapahuk eller under stjernene, vil riktig liggeunderlag være utrolig viktig. Ikke bare ligger man mer komfortabelt og får en god natts søvn, man kommer også opp fra bakken og forhindrer varmetap.
Et godt liggeunderlag som tar liten plass vil være et must dersom du skal ut på tur, og ikke vil fryse.

Liggeunderlag med innebygget fotpumpe fra High Peak /Scandihills

Det finnes forskjellige typer liggeunderlag, den klassiske sorten av tynn skumgummi, selvoppblåsende eller manuell oppblåsbar.

Sammenrullet Urberg Insulated Airmat /Outnorth

Dersom jeg skal på telttur foretrekker jeg et liggeunderlag som jeg manuelt må blåse opp med foten, grunnen er hovedsaklig at disse gir en mye bedre komfort enn skumgummi, og de tar mindre plass enn den selvoppblåsende varianten. Liggeunderlaget blåser man enkelt opp ved å trykke foten opp og ned på den innebygde luftpumpen, eventuelt så finnes det modeller man også kan blåse opp med munnen.

Urberg Insulated Airmat /Outnorth

Hammock V fra Klymit er et smart syntetisk isolert liggeunderlag som man kan bruke for komfortabel overnatting i hengekøye vår, sommer, høst og vinter. Med en R verdi på 4.4 ligger man varmt og komfortabelt i hengekøyen hele året rundt. Den ergonomiske formen er designet for å holde kroppen varm og forhindre kuldepunkter fra sidene og under. Liggeunderlag kan pakkes ned til et lite volum og veier kun 1021g

Hammock V fra Klymit /Chillout.no

Den største fordelen med et slikt liggeunderlag er at den veier mye mindre og tar mye mindre plass enn et tradisjonelt liggeunderlag. Det er begrenset hvor mye vekt eller volum man kan bære/henge på sekken, så et liggeunderlag som tar liten plass vil absolutt være verdt det.

Dun/Luft Liggeunderlag

For ekstra kalde netter vil har selskapet Exped utviklet en kombinasjon av dun og luft til sitt liggeunderlag. Dun er svært komprimerbart, samtidig som det isolerer svært godt mot kulde. Ved å kombinere luft med dun får man et liggeunderlag som er utmerket når man skal overnatte på snø og is.

Dun og luftmadrass med innebygget pumpe /Outnorth
Exped Wintermat HI /Outnorth

Et alternativ til liggeunderlag og telt i områder med trær er å simpelthen benytte en god hengekøye.

Mer  Gode (og rimelige) vintersko med for!