Hopp til innholdet

Tømmerhugger Bålet: Et smart & raskt bål som varmer

Tømmerhugger-bålet eller «Swedish Torch» som den også kalles, har sitt navn fra den store bruken av Svenske soldater under 30 års krigen på 1600-tallet. I nyere tid har denne måten å lage bål på også vært mye brukt av tømmerhuggere, hvor de kuttet opp roten av et nylig felt tre, helte oppi bensin fra motorsagen og tente på.Fordeler med tømmerhugger bålet

  • Bålet kan lages selv om bakken er full av snø eller vann.
  • Du trenger bare en enkel vedkubbe.
  • Gir et godt varmende bål på omtrent 20 minutter.
  • Selvmatende og ventilerer seg selv.
  • Direksjontell flamme som varmer effektivt opp mat og vann.
  • Gjør det enkelt å plassere en kjele rett over ilden.

Her er hvordan du kan lage tømmerhugger-bålet selv, med og uten motorsag.

Med øks

Kløyv en stor vedkubbe, du vil dele den i fire deler eller flere.
Hvis du kløyver vedkubben hele veien kan du bruke en metalltråd til å binde sammen vedkubbene.

Metalltråd metoden kan du også bruke til å binde sammen flere mindre vedkubber, evt store pinner som du finner i skogen.

Det viktigste er å velge så tørt ved som mulig. En nylig felt vedkubbe vil være full av fuktighet som gjør det vanskelig å få fyr om man ikke bruker f.eks bensin.Kutt med motorsag

Du kan også bruke en motorsag til å kutte opp en vedkubbe før du reiser på tur. Ikke skjær helt igjennom, men la det være igjen noen centimeter i bunnen, det gjør den lettere å transportere.

  • Prøv å lage hakker og skjær på innsiden med en liten øks. Disse røffe kantene vil lettere ta fyr når du tenner bålet senere.

Samle bjørkebark, småkvister, avispapir, etc og dytt litt inn i senter av trekubben. Ikke pakk for mye for tett, da blir det vanskelig å få godt fyr.

Mer  Vanntette sokker - Perfekt til jakt og tur

Deretter legger du resten på toppen av kubben og tenner på. Glør og småbiter vil etterhvert falle ned i kubben og tenne på resten. Ca 20 minutter vil det ta før du får et godt og varmende bål.

Knyt løse trekubber sammen med en metalltråd.
Tømmerhuggerbålet

Selv om både furu, gran eller bjørk fungerer utmerket som tømmerhuggerbål og gir god varme, men ikke minst den deilige bål lukta man er så glad i. Vil tresorter som eik eller bøk være best egnet for matlaging. Eik og bøk vil vil verken sote like mye eller smaksette maten med røyken.

Tips. Varm suppe eller gryterett direkte på bålet med en av de vakre emaljekoppene fra united by blue.