Hopp til innholdet

Gode Tursko – Hvordan du kan velge riktige tursko

Å velge gode tursko er ikke så vanskelig som man kunne tro, men det lønner seg å ta litt tid til å finne de rette turskoene som passer til ditt formål. I denne guiden til tursko skal vi se litt på hvilke hensyn man kan ta når det gjelder støtte, stivhet, vekt og materialer.

Velg den typen tursko som passer til ditt bruk, dersom du trives med lette turer av og til i fint vær eller bruker skogen til mosjon, vil kanskje en lett tursko være det beste valget.

Ramble Advance GTX er en god fritidssko for aktive mennesker, like mye som en god løpesko for sti og grus.

Ramble Advance GTX– lett tursko og fritidssko /Milrab.no
Viking Boa – Lav Tursko /Outnorth.no

Kort fortalt er de rette turskoene de som:

1) Passer til foten din
2) Passer til aktiviteten / typen fottur du skal på

I det følgende gjennomgår vi hva du også bør vurdere hvis du skal kjøpe et par tursko.

Se utvalget av bestselgere til menn og kvinner hos Outnorth.no

Passform og størrelse

Skoene skal passe godt på foten fra starten – de skal ikke brukes på et halvt eller et helt år. Det er viktig å være oppmerksom på områder som presser uheldig mot foten, hæler som glir og for lite plass i bredden på forfoten.

I det følgende gjennomgår vi hva du trenger å tenke på i forhold til lengde, bredde og hælstykke når du velger tursko.

Mid-cut tursko til fjell og vandring fra Haglöfs /Outnorth.no

Størrelsen

Når du skal velge riktige tursko er det lurt å velge en størrelse eller to høyere enn hva du vanligvis bruker i hverdagen.

Til en god tursko ønsker man at tærne ikke gnisser mot innsiden av tåhetten i skoen. Siden man gjerne går i kupert terreng vil man unngå at tånegler klemmer imot når man f.eks går i en nedoverbakke.

Når du tar i bruk dine nye sko kan det være lurt å prøve dem i en nedoverbakke og stramme opp støvelen godt. Typisk skal man gjerne ha litt ekstra plass i skoen, tilsvarende bredden på en finger fra tærne og frem til innsiden av tåhetten i skoen.

Mer  Elektriske Crosscart og ATV - Spennende kjøretøy for barn og ungdom

At skoen sitter godt om hælen er viktig i en tursko. Dersom støvelen sitter godt om hælen vil foten forbli på plass i skoen, mens turskoens stivhet vil hjelpe til å avlaste fot og legg. Om ikke den sitter godt vil man oppleve at hælen beveger seg opp og ned, noe som kan gi et skikkelig ubehagelig gnagsår. Det er derfor viktig at man fester skoen godt til hælen, dersom du opplever ubehageligheter kan du forsøke ett par gode innleggsåler med mer hælstøtte.

Gode tursko til jakt og fritid

Dersom du er ute etter et ett par gode vandresko/fjellsko som ikke koster for mye vil disse gode turskoene fra Urberg kunne være et bra alternativ. Skoene er lette og gode, med høy støtte og laget i skinn. Skoene er ikke foret. Bruk gjerne ett par vanntette sokker dersom du skal bruke dem i våte miljøer med lav aktivitet.

Sorsele vandresko fra Urberg /Outnorth.no

Dersom du bruker skogen til mosjon eller vandring vil kanskje ett par gode terrengsko heller passe for deg. NIKE har utviklet en helt egen linje for terrengsko som kalles Pegasus, ved innovativ bruk av ny materialteknologi har Nike skapt terrengsko som både er komfortable, trygge og lette.

Lette tursko / terrengsko fra Nike. Pegasus. /Nike.no
Lette tursko / terrengsko fra Nike. Pegasus. /Nike.no

Treksta Oslo er designet med hensyn til jakt og friluft, gode sko som også kan bruke på tur og vandring i kupert terreng i medium pris segmentet med gore-tex for ekstra beskyttelse og komfort.

TrekSta Oslo 10 Gore-Tex /Outnorth.no

Hvilken type tursko bør jeg velge?

Å velge riktig tursko handler om å finne en støvel med god passform som passer dine behov når det gjelder stivhet og støtte.

Mht. støtte, kan du grovt dele inn støvlene i tre kategorier som passer for forskjellige typer turer:

  • Lette
  • Middels stiv
  • Kraftig
Mer  Hengekøye: Ett godt valg til overnatting og camping

Lette tursko

Skuta low-cut fra Haglöfs er et eksempel på en slik type tursko. Disse er vanntette med PROOF™ ECO membran og en stabil tursko med en bred forfot passform, for ekstra komfort. Beskyttende overflate og AHAR+-gummi i yttersålen gir god slitestyrke. Tåområdet har et ekstra lag skinn for å beskytte deg selv i tøffere terreng. 

Skuta Low-cut tursko /Outnorth.no

Alfa Drift Advance er en holdbar og robust tekstilsko med tett passform til dame. Ripstop-tekstilet kombinert med GORE-TEX® membran gjør skoen vanntett og pustende, og sørger for komfortable føtter hele dagen

Alfa Drift Advance /Milrab.no
Mammut Saentis Low Women /Milrab.no

Middels stive tursko

Skuta mid-cut fra Haglöfs til menn og kvinner /Outnorth.no

De middels stive turskoene har en rimelig stiv såle som kan vri og bøyes litt med hendene. Men de gir god støtte. De er vanligvis også rimelig stive og støttende opp over anklene, men ofte i fleksible materialer. Middels stive turstøvler vil være ideelle for turer i krevende terreng med mellomstore ryggsekker (30-60 liter) og 5-15 kg på ryggen.

Skuta mid-cut fra Haglöfs til menn og kvinner /Outnorth.no

Det kunne for eksempel. være fotturer i Nepal eller dagsturer og toppturer i krevende fjellterreng. Også en Kilimanjaro-bestigning, helgeturer med mat og nattutstyr eller hytte-til-hytte-turer i Alpene.

Mammut Ducan Mid GTX W er en fleksibel tursko for dagsturer og krevende stier. W er en fleksibel tursko for dagsturer og krevende stier.

Mammut Ducan Mid GTX /Milrab.no

Kraftige tursko

Robuste støvler som er praktisk talt umulige å vri og bøye med hendene. De går også godt opp rundt anklene. De vil vanligvis være laget av tungt skinn og føles stive og begrensende på et butikkgulv. Til gjengjeld vil de virkelig støtte føttene og anklene dine på lange dager i skog og terreng med en tung ryggsekk – gjerne i kombinasjon med et par turstenger!

Lundhags Forest II /Outnorth.no

Egnet for lange turer (5 dager +) med en stor ryggsekk (20 kg +) med telt, mat og pakking.

LUNDHAGS JAURE LL HIGH TURSTØVEL /Revir.no

Hvordan støtte en tursko?

En tursko er laget for å gi støtte til foten og ankelen. Under en lang dag med fotturer i terrenget blir foten vanligvis utsatt for mange skjevstillinger i mange timer av gangen. For å redusere risikoen for overdreven bruk og vridning, er det viktig at fottøyet gir foten riktig støtte.

Mer  Hold mat og drikke kald på tur og camping

I tursko er støtte omtrent lik stivhet. Det kan imidlertid være en forskjell i om støvelen støtter sålen, opp rundt ankelen eller begge deler.

Skosåle med høy hæl kan gi økt komfort /Outnorth.no

Støtte i sålen

Hvis du ikke er vant til følelsen, kan en støttende / stiv såle føles litt rar og begrensende til å begynne med – og spesielt på en flat overflate. På den annen side vil du virkelig merke en positiv forskjell i ujevnt terreng. Her vil en del av det stabiliserende arbeidet som fotens muskler vanligvis gjør, nå bli overtatt av støttesålen. En stivere, mer støttende såle vil være en fordel, jo vanskeligere / mer ujevnt terrenget blir.

Det er omtrent to typer stivhet i sålen.

  1. Den første er stivhet i fotens naturlige bøyning, som er ca. midt på foten. Her vil en stivere såle gi mer støtte og lindring til foten og leggen. Spesielt hvis du må gå mye oppover på skarpe, steinete overflater, der ofte bare foten på foten har kontakt med overflaten. En mykere såle gir en mer naturlig bøyning, som blir finere på en jevnere overflate.
  2. Den andre er torsjonsstivhet i sålen, eller torsjonsstivhet. Det indikerer hvor mye sålen kan vri på sin egen akse, sett forfra. En såle med høy vridningsstivhet vil gi mer stabilitet på ujevne overflater. Det vil – i kombinasjon med god ankelstøtte – bidra til å avlaste foten og anklene. Hvis du må ha med deg en tung ryggsekk, vil det være lurt å se etter en støvel med høy vridningsstivhet og god ankelstøtte, da det vil forhindre at foten og ankelleddet ruller når du blir sliten.

Les gjerne mer om gode løpesko for terreng og skog, smarte vanntette sokker eller disse tøffe militær / taktiske klokkene til action og jakt.