Hopp til innholdet

Hørselsvern for jegere – Beskytt hørsel effektivt på jakt

Til jakt behøver man gode hørselsvern som beskytter hørselen din men som samtidig ikke hemmer opplevelsen eller kommunikasjonen med andre. Enhver sterk, skarp støy over 140 desibel (dB) kan skade hørselen, men de fleste pistol 22 kaliber og større overskrider denne grensen. Store, jaktkalibre kan til og med toppe på over 175dB! 
Den gode nyheten er at jegere nå har mange alternativer på markedet som gir en god støyreduksjon (NRR) for ørene mens de samtidig oppleves diskret og komfortable.

Elektronisk og rimelig

For nye jegere som ønsker en rimelig og trygg modell er det lite som slår Caldwell E-Max Low Profile. Denne modellen tilbyr god hørselsbeskyttelse på jakt til en rimelig pris og har overraskende gode funksjoner. E-Max Low har et lavtbyggende design slik at den ikke støter inn i kolben når man tar sikte.

E-Max Low Profile har to innebygde mikrofoner som kutter lyden på brøkdelen av et sekund slik at hørselen beskyttes når skudd avfyres, de to innebygde mikrofonene vil også forsterke småprat og andre lyder i stereo hørsel slik at man kan bestemme retningen på lyden, noe som gjør den veldig praktisk på post med andre eller om man hører lyder fra skogen. Med AUX inngang kan man også tilkoble jaktradio eller hunderadio.

Caldwell E-Max Low Profile /Jaktogfriluft.no

For deg som vil ha litt mer

Et hørselsvern som tilbyr litt ekstra og er sikker på å kunne vare i flere år er MSA Sordin Supreme Pro X . Disse rimelige muffene har en NRR -vurdering på 23dB med en komprimeringstid på få millisekunder. Supreme Pro er formet med et innhukk slik at geværkolben ikke skraper eller dytter borti hørselsvernet.

Mer  Trygg stuping og bading - Hvor dypt bør vannet være?

Selv om det å høre gjennom elektroniske mikrofoner og høyttalere aldri kommer til å føles like naturlig som uten hørselsvern, gjør de vanntette mikrofonene som jobber samtidig en god jobb med å fange lyd fra alle retninger.

MSA Sordin Supreme Pro X /Milrab.no

Den kompakte løsningen

For jegere som ønsker god beskyttelse i en liten pakke vil Ep3 fra Surefire være en kjempegod løsning. Disse øreproppene er perfekt til jakt, men også til bruk i arbeidsliv og for kjøring av motorsykkel, etc.

Surefire ørepropper til jakt og fritid /Milrab.no

Pluggene ligger komfortabelt i øret og forhindrer at pluggene faller ut og flytter på seg. EP3 øreproppene gir to beskyttelsesnivåer. Når de er helt lukket med de fargekodede hettene, har pluggene en NRR på 24dB. Imidlertid kan pluggene også åpnes delvis via et lite rør som går nedover midten av hver plugg. Denne lille åpningen slipper inn lavere frekvenslyder mens den blokkerer lyder med høyere frekvens som skudd.

Sonic Defenders er enkle å rengjøre og kan gjenbrukes mange ganger.

Andre fine detaljer er den kompakte bærevesken som enkelt får plass i en lomme og muligheten til å få plugger i forskjellige størrelser for en bedre passform. Det positive er at EP3-pluggene også er billige nok til at det ikke er et stort tap å miste dem, men kvaliteten overgår fremdeles enhver engangs ørepropp av skum.

Les gjerne mer om Oppblåsbar Packraft – For utforsking av stryk og elver, Hengekøye med flat bunn – Sov flatt og mer komfortabelt og Store Telt – Telt for familie eller store festivaltelt.