Hopp til innholdet

Hvordan lære seg carving med ski – carving for nybegynnere

På skispråket betyr carving å bruke kantene av skiene til å skjære en myk vei igjennom snøen uten å bremste eller skrense i hver sving. Det er en naturlig progresjon etter at man har lært seg grunnleggende ploging og enkle svinger.

Med carving ski er det blitt enklere å svinge elegant ned alpinbakkene enn noen gang.

Stå Riktig

For å carve bra bør du stå i en stilling hvor hoftene, knærne og anklene er litt bøyd, med beina dine en skulderbredde fra hverandre. Armene dine bør være litt spredt, og du bør holde stavene foran kroppen i en avslappet stilling.

La skiene jobbe

Ikke vær redd for fart. Så lenge du beveger deg raskt nok vil sentrifugalkraften og dine kroppsbevegelser gjøre jobben for deg. Man starter svingen ved å skifte vekten til innsiden av din ytre ski. Her bruker du knær og ankler til å flytte kroppsvekten, det er ikke nødvendig å vri overkroppen.

Øv på å flytte kroppsvekten

Øvelse gjør perfekt! Prøv å peke med den ene armen mot himmelen, mens den andre armen tar på skistøvelen. Ved å øve på dette lærer du deg å flytte kroppsvekten på en kontrollert måte.

Lær deg å legge vekt på skiene

Moderne carving ski vil ved hjelp av sentrifugalkraft og fart, dytte deg inn i svingen. For å kompensere for denne kraften og unngå å falle sideveis, bør du forsiktig dytte den ene siden av hoftene dine mot svingen, mens du vrir den andre siden tilbake. Prøv å se for deg hvordan en motorsyklist lener seg inn mot en sving.

Mer  Turbukser med for - Gode Isolerte turbukser som holder varmen

Unngå vanlige carving feil

Om du plasserer for mye vekt på innerskien, vil den presse deg ned i svingen, som gjør det vanskelig å holde balansen. Øv med å løfte innerskien fullstendig fra bakken, slik kan du øve på å fjerne vekten fra en av skiene. Etterhvert kan du øve på å ta store naturlige svinger uten å skrense.