Hopp til innholdet

Hvordan lære seg carving med ski – carving for nybegynnere

På skispråket betyr carving å bruke kantene av skiene til å skjære en myk vei igjennom snøen uten å bremste eller skrense i hver sving. Det er en naturlig progresjon etter at man har lært seg grunnleggende ploging og enkle svinger.

Med carving ski er det blitt enklere å svinge elegant ned alpinbakkene enn noen gang.

Stå Riktig

For å carve bra bør du stå i en stilling hvor hoftene, knærne og anklene er litt bøyd, med beina dine en skulderbredde fra hverandre. Armene dine bør være litt spredt, og du bør holde stavene foran kroppen i en avslappet stilling.

La skiene jobbe

Ikke vær redd for fart. Så lenge du beveger deg raskt nok vil sentrifugalkraften og dine kroppsbevegelser gjøre jobben for deg. Man starter svingen ved å skifte vekten til innsiden av din ytre ski. Her bruker du knær og ankler til å flytte kroppsvekten, det er ikke nødvendig å vri overkroppen.

Øv på å flytte kroppsvekten

Øvelse gjør perfekt! Prøv å peke med den ene armen mot himmelen, mens den andre armen tar på skistøvelen. Ved å øve på dette lærer du deg å flytte kroppsvekten på en kontrollert måte.

Lær deg å legge vekt på skiene

Moderne carving ski vil ved hjelp av sentrifugalkraft og fart, dytte deg inn i svingen. For å kompensere for denne kraften og unngå å falle sideveis, bør du forsiktig dytte den ene siden av hoftene dine mot svingen, mens du vrir den andre siden tilbake. Prøv å se for deg hvordan en motorsyklist lener seg inn mot en sving.

Mer  På innsiden av verdens nest største innendørs skianlegg

Unngå vanlige carving feil

Om du plasserer for mye vekt på innerskien, vil den presse deg ned i svingen, som gjør det vanskelig å holde balansen. Øv med å løfte innerskien fullstendig fra bakken, slik kan du øve på å fjerne vekten fra en av skiene. Etterhvert kan du øve på å ta store naturlige svinger uten å skrense.