Hopp til innholdet

Hvordan rense vann på camping og fjelltur

Rent vann er en nødvendighet for sunn helse og noen ganger mens man er på fjelltur vil det være lurt å rense vannet før man drikker det. Vann og bekker med døde gnagere kan f.eks være en smittekilde for harepest, derfor er det lurt å vite om noen metoder for å rense vannet for bakterier og mikrober.

Bruk et filtreringssystem for å rense vannet

En av de mest kjente metodene for å rense vannet på er ved å bruke et filtreringssystem. Disse er som oftest lett bærbare, varierer i kompleksitet og kan brukes flere ganger.

Katady vannfiltreringssystem /Outnorth.no

I et slikt system går vannet igjennom en serie filtre på innsiden av beholderen. Her fjernes sedimenter og partikler fra vannet, såvel som kjemikalier og mikroorganismer, alt utifra hvilken type vannfilter som brukes.

En svært lettvinn løsning er denne kompakte drikkeflasken med innebygget system for vannrensing som også fungerer på høye fjell. Drikkeflasken renser vannet ved at man presser vann igjennom filteret og er derfor ett av få produkter som fungerer like godt i høyden. Samtidig er dette vannrensesystemet lett, kompakt og tar liten plass i sekken.

Geopress vannrenseflaske /Chillout.no


Kan man lage sitt eget vannfilter?

Man kan lage et ganske effektivt vannfilter selv ved å foreksempel kutte ut bunnen av en plastflaske og fylle den med ting man ofte finner rundt på leirplassen.

  • Begynn med å kutte ut bunnen av flasken og dytt ned noen lag med tøy, kaffe-filter etc i bunnen for å fange opp de siste urenhetene.
  • Knus så kull fra bålet. Aktivt kull suger til seg urenheter fra vannet og vil rense vannet veldig effektivt. Knus kullet ned til sandkorn størrelse og ha et lag med dette i flasken.
  • Over kullet skal du ha et lag med sand som fjerner de største urenhetene og partiklene.
  • I toppen av flasken fyller du på med noen større småstein som skal holde kull og sand på plass.
Mer  Hvordan tørke tøy, sko og klær raskt på camping og fjelltur

Et vannfiltreringssystem vil i kombinasjon med koking gi et trygt og godt drikkevann på tur.

Kjemisk rensing

Produkter som Micropur Quick fungerer ved kjemisk rensing av vannet ved hjelp av klor. I en slik pakke medfølger det tabletter som skal ligge i vannet og 30 minutter og dreper dermed mikrober og bakterier.

Rens vannet ved hjelp av UV-lys

Å bruke ultraviolett lys (UV) er en vanlig og svært effektiv måte å desinfisere drikkevannet på. Denne metoden dreper og vannbårne smittekilder som mikroorganismer, bakterier og virus ved å ødelegge deres cellevegger.

UV filtreringssystemer kommer i mange former, men små UV-penner som steripen er svært fine å ha med seg på tur. Her stikker du simpelthen UV-pennen ned i kontaineren og lar den stå på i anbefalt tid.

Steripen UV classic /Outnorth.no

En stor fordel med denne metoden er at du slipper å bruke deg av kjemikalier. UV lyset fjerner derimot ikke urenheter fra drikkevannet, og om vannet er full av sedimenter kan det påvirke effekten av UV-lyset. Sørg derfor for å rense klarest mulig vann, eventuelt filtrer vannet via tøy på forhånd.

Kan man sterilisere vann ved hjelp av solen?

Man kan faktisk utnytte solen til å sterilisere vann, denne metoden er derimot tidkrevende og selv med full sol vil en slik prosess ta omtrent 6 timer.

Koke vannet

Den klassiske, tidløse og trygge metoden. Å koke vannet vil sikre deg trygt drikkevann, ha full kok av vannet i et minutt, eller tre minutter om du er høyere enn 1000 meter over havet.

Les mer om hvordan du kan tørke klær på tur, emaljekopp til turbålet, gode løpesko i skogen eller turtøy til fjellet.

Mer  Myggfri: Elektrisk Myggfjerner på Batteri - Oppladbar og Liten, perfekt til telt, fisk, jakt og tur

For Lysende Ideer /Lampedeler.no
For Lysende Ideer /Lampedeler.no