Hopp til innholdet

Hvordan tørke tøy, sko og klær raskt på camping og fjelltur

Tørk tøy og sko mens du er på tur eller camping. Å få våte klær og sko hender ofte mens man er på fjelltur eller camping. Heldigvis finnes det noen gode råd til hvordan du kan tørke klær og sko raskt.

Spar på tøyet til en solskinnsdag om mulig

Spar på tøyet til en solskinnsdag

Å tørke tøy og klær når det regner er fullt mulig, men det beste vil være å kunne tørke tøyet i solen. Sjekk derfor værmeldingen og vurder om det vil være lurest å spare på det våte tøyet mens man venter 1-2 dager på solskinn.

Mugg i klærne vil som oftest ikke være noe problem i så korte perioder. Muggen bruker som oftest 24 til 48 timer på å utvikle seg i våte klær. Vri derfor klærne godt om for å bli kvitt den verste fukten, pakk dem så ned i sekken igjen og vent på sol og godt vær.  • Bruk tau eller fiskesnor til å binde opp en kleshenger mellom trær, stødige pinner eller grener. Tvinn sammen to lengder med fiskesnor om du har mye tungt tøy som skal tørkes.

Tørk av tøyet i håndklær

Enten det er tepper eller håndklær du har med deg, å rulle det fuktige tøyet ditt i et håndkle kan raskt absorbere det meste av fuktigheten fra tøyet.

  • Vri ut mesteparten av fuktigheten og legg tøyet utover håndkleet helst uten at det fuktige tøyet ligger oppå hverandre. Rull så håndkleet passe stramt og stapp dette i sekken din.

Når du ankommer teltplassen for natten kan du ta ut tøyet og henge den til tørk i teltet.

Tørk klær og sko med bål og varme steiner

Om det ikke er sol eller en god sterk vind, vil et leirbål fungere utmerket for å tørke klær og sko. Heng klærne rundt leirbålet med fiskesnor eller tau, eller lag et stativ med grener og stokker du kan finne i området.

Mer  Løpeklokke for trening og jogging - Med musikk og puls

Tørk skoene innvendig med varme steiner

Et fint triks for å tørke skoene raskt er å varme opp passe store steiner som du kan pakke inn og plassere i bunnen av skoen. Varmen fra steinene vil tørke ut skoene effektivt og skånsomt så lenge steinene ikke er for varme.

  • Tørk skoene med varme steiner.Finn små steiner og legg dem ved siden av bålet i noen minutter.
    Heller legg dem langt nok unna flammene slik at dem blir gjennomvarme med en fin lunk, istedenfor å legge dem direkte på glørne. Legger du dem direkte på glørne vil yttersiden av steinen bli glovarm, mens det indre av steinen vil være kald.
  • Pass på at disse små steinene ikke er for varme slik at de skader foret i skoene.
  • Pakk steinene inn i aluminiumsfolie eller noe annet du har, f.eks grønne blader som du finner i skogen før du legger dem i skoene.
  • Store flate oppvarmede steiner er også gode til å tørke ut vått tøy. Pakk en oppvarmet stein inn i det fuktige tøyet og la den ligge over natten i teltet.


Tørk tøyet i soveposen

Utnytt kroppsvarmen og tørk små-fuktig tøy i soveposen. Bare husk på at for fuktige klær ikke vil kunne tørke effektivt, de vil også gjøre soveposen din fuktig og deg selv kald.

Heng tøy og sko bak på sekken

Bind klær og våte sko fast bak på sekken og la dem flagre i vinden. Et godt triks om du må videre og ikke har tid til å henge klærne på en fiskesnor. Dette fungerer spesielt godt i solskinn, men også på gråværsdager.

Håndvarmer fra Outnorth

Tørk skoene med håndvarmere

Pakk med deg en pakke håndvarmere – selv på vår og sommertur. Hvis du får våte sko underveis på turen kan du først tørke ut den verste fukten med et håndkle eller et annet tørt plagg, og så legge oppi en av disse over natten. Håndvarmerene utvikler en kjemisk reaksjon som skaper god varme som varer i 4-6 timer, nok til å tørke en sko over natten.

Mer  Snowboard Kiting - Spennende & fantastisk aktivitet

Les mer om oppblåsbar kajakk, store telt for camping og festival, emaljekopp til turbålet, gode løpesko i skogen eller turtøy til fjellet.