Hopp til innholdet

Hvorfor svir bål-røyk i øyet? og hvordan fikse det

Hvis du er en ivrig turgåer og camper er sjansen stor for at du har opplevd å få sviende øyne fra bålrøyk tidligere. Selv om noen virker «immune» mot bålrøyk, vil de fleste av oss oppleve at det svir og at man må gni seg. Men hvorfor svir bålrøyken egentlig?

Hvorfor bål-røyk svir i øyet

Røyken fra bålet består av ørsmå mikroskopiske partikler som er ganske lik i størrelse som støv ellers omkring i huset. Bålrøyken er basert på hva du forbrenner og når røyken med de små partiklene treffer øyet vil du få en ganske lik reaksjon som om du skulle ha fått støv-partikler i øyet (selv om vi aldri opplever det like ofte).

De små partiklene klistrer seg fast til fuktigheten i øynene dine og tørker dem ut, noe som medfører irritasjon og den sviende følelsen.Om du er riktig nærme bålet, for eksempel når du skal blåse liv i det. Kan du ende opp med en solid dose bålrøyk i rekyl. Denne røyken føles ofte «kraftigere» ut enn om man sitter noen meter ifra. Denne ekstra kraftige følelsen av svie kommer av at bålrøyken er varm når den treffer øyet ditt.

Bålrøyk består av ørsmå partikler av hva du brenner

Er bålrøyk i øyet skadelig?

Selv om bålrøyken kan virke irriterende og sviende i øyet vil det som oftest gå over av seg selv ganske raskt. Hvor mye det svir avhenger blant annet av din egen smerteterskel og hvor lenge/hvor mye røyk du fikk i øyet.

Man kan noen ganger oppleve en tynn film av partikler i øynene, rødhet eller at man ser litt skurrete etter en kraftig dose bålrøyk. Dette går derimot som oftest over ganske raskt.

Mer  Tå-Sko - For en mer naturlig løpestil i terreng og mark.

Bli kvitt bålrøyk i øynene raskt

Hvordan bli kvitt bålrøyken fra øynene?
Det enkleste – og ofte raskeste er å blinke raskt flere ganger. Da vil du enkelt å greit «skylle» bort bålpartiklene som stammer ifra røyken og som forårsaker den sviende følelsen.

Andre gode tips som hjelper mot røyk i øyet er å bruke en ren og fuktig klut eller vått papir til å tørke rundt øynene. Da får du bort alle partiklene slik at de ikke fortsetter å irritere i øyet. Hvis du har øyedråper eller øyeskyll tilgjengelig i førstehjelpsskrinet vil også dette hjelpe betraktelig.

Les mer om kvistbrenner, et perfekt og enkelt bål på tur. Til turen kan man også bruke en oppblåsbar kajakk og utforske øyer og holmer, og campe i et stort telt med god plass og ståhøyde.