Kvistbrenner: Det perfekte turbålet?

Med en kvistbrenner i tursekken kan du trygt la primusen ligge igjen hjemme, nesten hele året. Den er billig i anskaffelse, enda billigere i bruk, samtidig som den gjør en kjempegod jobb med å varme opp drikke og middag.

Stabilotherm Wood Stove Aztek /Outnorth

Hva er en kvistbrenner?

En kvistbrenner er en enkel konstruksjon. Den kan være rund eller firkantet, har små luftehull nederst og en stabil platå øverst hvor du kan plassere kjeler og panner.

Med en kvistbrenner kan du utnytte alle små kvister og greiner som ligger på bakken. Disse små kvistene som ellers er for «små» for et vanlig bål, gjør en utmerket jobb i en kvistbrenner ovn.

En litt større modell er denne båltønnen fra Fauerhand. Bruk den på samme måte som en kvistbrenner og legg småkvister oppi båltønnen for rask opptenning og god varme på tur – eller hjemme.

Båltønne fra Feuerhand /Scandihills

Høy, trebenet konstruksjon gjør at man som oftest ikke risikerer å svi av eller sette fyr på underlaget. Får en flott patina etter gjentatt bruk ved høy temperatur.Fordeler

Ikke bare varmer en kvistbrenner utrolig godt. Små kvister, greiner og bark er også lett å finne rundt omkring i skogen og tar ganske raskt fyr.

  • Stille: Ingen gass-lyd som i en primus.
  • Naturlig: Få bålfølelsen og de fine flammene.
  • Enkel å kontrollere, og slukke.
  • Lav vekt og gratis brensel.
  • Stabil plattform for å plassere kjeler og panner.
  • Bålrøyken skremmer bort knott og mygg.

En kvistbrenner fokuserer også varmen og energien effektiv opp mot en kjele eller en panne, som gir deg en enda raskere middag eller en velfortjent kaffepause.

Stabilotherm Wood Stove Aztek /Outnorth
FireSteel BIO Scout /Scandihills

Les mer om hvordan du kan tørke klær på tur, emaljekopp til turbålet, gode løpesko i skogen eller turtøy til fjellet.