Hopp til innholdet

Norges Skattekammer: Måned for Måned Guide til Høsting av mat i Naturen

I Norge er vi velsignet med en overflod av naturlige ressurser, og dette inkluderer et rikt utvalg av bær, grønnsaker, nøtter, spiselige planter og sopp som vi kan høste i løpet av de forskjellige månedene. Fra de tidlige vårblomstene som dukker opp når snøen smelter, til de saftige bærene som pryder skogene om sommeren, og de robuste nøttene og soppen som trives på høsten – det er alltid noe spennende å finne.

Våren er en tid for gjenoppvåkning. I April begynner skogen å vise tegn til liv igjen, med viltvoksende mat som ramsløk, løvetann og skvallerkål, som dukker opp. Mai og Juni bringer en større mangfoldighet med blant annet markjordbær, gjetertaske og granskudd. De første bærene, som jordbær og bjørnebær, begynner også å bli modne, og gir en søt belønning for de som er ivrige nok til å søke dem ut.

Mars

 • Noen typer tang og tare, og tidlige vårblomster som løvetann og skvallerkål

April

 • Ramsløk, løvetann, skvallerkål, brennesle, hvitveis

Mai

 • Brennesle, ramsløk, skvallerkål, gjetertaske, engsyre, hestehov, hvitveis, strandkjeks

Juni

 • Jordbær, markjordbær, ramsløk, brennesle, gjetertaske, engsyre, hestehov, villasparges, bjørnebær (tidlige varianter), rabarbra, stikkelsbær, granskudd, dill, tang og tare
Sommeren gir deg mulighet til å nyte saftige bær

Sommeren gir en eksplosjon av farger og smaker i Norge. Juli og August er bær månedene, med et stort utvalg av bær, fra blåbær og bringebær til rips og stikkelsbær. Dette er også den perfekte tiden for å samle villgulrot og ramsløk, samt høste havets grønnsaker, som tang og tare. August introduserer oss også for soppsesongen, med deilige varianter som kantarell og steinsopp.

Juli

 • Blåbær, bringebær, villasparges, brennesle, dill, bjørnebær, rips, solbær, stikkelsbær, villgulrot, ramsløk, røsslyng, skvallerkål, tyttebær (tidlige varianter), multer (i nordlige områder), tang og tare
Mer  Adidas Militærsko - Superlette og komfortable støvler fra Adidas

August

 • Epler, pærer, plommer, blåbær, tyttebær, multer, bjørnebær, bringebær, hasselnøtter, tang og tare, kantarell, piggsopp, steinsopp, traktkantarell
Høsten bugner av frukt, sopp og nøttter.

Høsten bringer med seg en rikdom av moden frukt, nøtter og sopp. Epler, pærer og plommer henger tungt på trærne, mens rognebær og hyllebær pryder buskene. Hasselnøtter kan høstes, og de modne tyttebærene gir en tart kontrast til høstens rikdom. Soppelskere kan glede seg over en mangfoldig høst med alt fra kremler til fluesopp (husk, fluesopp krever riktig tilberedning for å være trygg å spise). Selv når vinteren kommer, kan vi fortsatt høste noen typer tang og tare, og noen sene sopp som kremler.

September

 • Epler, pærer, plommer, rognebær, hyllebær, nøtter, tyttebær, kantarell, piggsopp, steinsopp, traktkantarell, kremler, fluesopp (spis bare med riktig forberedelse!), taggpiggsvin, tang og tare

Oktober

 • Epler (sent modne varianter), rognebær, hyllebær, tyttebær, traktkantarell, steinsopp, kremler, fluesopp (spis bare med riktig forberedelse!), taggpiggsvin, tang og tare, einebær.
Tang og einebær kan gjerne høstes når kuldegradene setter inn

November

 • Noen typer tang og tare, og noen sene sopp som kremler, einebær.

Desember

 • Noen typer tang og tare, einebær.

Januar

 • Noen typer tang og tare, einebær.

Februar

 • Noe tang og tare

Å utforske og høste fra Norges naturlige matfat er en gledelig aktivitet som hjelper oss å forstå og sette pris på vårt rike, naturlige miljø. Men husk å alltid høste med forsiktighet og respekt, slik at disse ressursene kan fortsette å trives for fremtidige generasjoner. God høsting!

Les gjerne mer om Utforsk Utmarken med de Beste Løpeskoene for Terreng, Telt til tak på bil – Smarte taktelt til takstativ og rail og Raske sparkesykler – Elektrisk sparkesykkel for deg som vil ha mer fart.

Mer  Store Telt - Telt for familie eller store festivaltelt