Hopp til innholdet

Trygg stuping og bading – Hvor dypt bør vannet være?

Stuping er en populær vannaktivitet men kan også være svært risikabelt dersom man ikke tar sine forhåndsregler. Med høy risiko for nakkeskader, hodeskader og lammelse er det nødvendig å ta noen forhåndsregler før man stuper fra brygge eller fjell.

Høy hastighet

Kraften og hastigheten øker voldsomt jo høyere man hopper. Dersom man for eksempel hopper fra 6 meters høyde vil man oppnå en hastighet på 40 kilometer i timen når man treffer vannet, det sier seg selv at dersom man lander skjevt eller stuper med feil teknikk kan man forårsake kraftig sjokk og skader på hjerne, armer og kropp.

 • Fra 1 meters høyde: 14 km/t
 • Fra 2 meters høyde: 21 km/t
 • Fra 4 meters høyde: 32 km/t
 • Fra 8 meters høyde: 43 km/t
 • Fra 16 meters høyde: 64 km/t

Selv fra lave høyder vil man oppnå en høy hastighet når man treffer vannet og skader kan lett oppstå dersom man lander eller treffer vannet på feil måte. Den største faren er derimot faren for å treffe bunnen.

Hvor dypt bør vannet være?

Vannet bør være dypt nok slik at man er trygg på å unngå å treffe bunnen og skade seg. Olympiske svømmebasseng har en stupedybde på omtrent 4-5 meter under 10-meteren. Det er verdt å merke seg at profesjonelle stupere under konkurranse vil rulle under vann i samme retning som når de traff vannet, typisk vil disse komme da til en stans på omtrent 2.5 meters dyp.

For amatører og den vanlige bader vil det kreve litt øvelse å klare slike bremseteknikker under vann og sannsynligvis er det lurere å heller sørge for at vannet er dypt nok i utgangspunktet.

Mer  Tå-Sko - For en mer naturlig løpestil i terreng og mark.

Minimum vanndybde for stup fra 1 meter og høyere

Det finnes ingen internasjonal standard for vanndybde utover 10-meteren til konkurranser, men det enes om at en sikker vanndybde for stuping er minimum 2.5 meter ved 1 meters høyde. Dersom man skal stupe høyere må man øke vanndybden. En liten huskeregel er å øke vanndybden med 0.5 meter for hver 2 meter i høyde.

Om man for eksempel skal stupe fra 6 meter bør minimum vanndybde i så fall være 4 meter.
En enkel måte å sjekke vanndybden på er å svømme ut der hvor man kommer til å treffe vannet og la seg synke med beina først og den ene armen opp i været.
En person som er omtrent 180 cm høy vil med utstrakt arm være omtrent 2.5 meter. Dersom den utstrakte armen går under vann uten at man treffer bunnen med føttene vil dybden i det området være innenfor minimumsnivået på 2.5 meter.

Små huskeregler

 • Et viktig tips er å først hoppe i spiker med beina først for å sjekke dybden. Ha litt knekk i beina slik at man kan ta imot støtet i tilfelle man skulle treffe bunnen.
 • Stup aldri alene.
 • Sjekk vannet før du hopper, svøm/dykk rundt og kjenn på dybde og se etter hindringer.
 • Stup i klart vann slik at man kan se steiner, kvister o.l under vann.
 • Unngå alkohol når man svømmer eller dykker.
 • Aldri stup i et vanlig husbasseng som ikke er spesiallaget for stuping. Ifølge amerikanske røde kors oppstår 40% av alle ryggmargsskader under slike tilfeller.

Les gjerne mer om SUP Paddleboard – En Kjempegod Trening for hele kroppen, Oppblåsbar flåte og brygge til sommeren eller Hengekøye med flat bunn – Sov flatt og mer komfortabelt

Mer  6 morsomme leker for to personer

For Lysende Ideer /Lampedeler.no
For Lysende Ideer /Lampedeler.no