Hopp til innholdet

Beskytte båt mot sammenstøt når man legger til alene

Som en nybegynner selv med båt erfarte jeg store vansker med å legge til og fortøye båten alene, og jeg er nok neppe alene. Det kan være vanskelig å ha lav nok fart mens man samtidig har styreevne, spesielt gjelder dette på båter med høy vekt og liten motor.

Min egen båt er en seilbåt på 24 fot, den veier ganske mye mer enn alle tidligere småbåter jeg har hatt tidligere og den har bare en liten utenbordsmotor som motor. Denne i seg selv er fin å bruke når man skal kaste loss, men er ikke sterk nok til å bremse båten effektivt på kort varsel, spesielt når båten har mye moment fremover.

For å bremse båten og være sikker på at du ikke krasjer inn i bryggen og skader båten din kan du gjøre noen grep på båtplassen din før du setter seil eller kaster fortøyningene og reiser på en tur. Her er noen tips til hvordan du kan beskytte båten mot sammenstøt når du skal legge til alene med båt.

For å beskytte båten mot å treffe eller mot å gnissing på bryggekanten kan du bruke et tykt tau som du binder opp langs kanten av bryggen. Denne løsningen er samtidig ganske dekorativ og maritim, men vil ikke dempe støtet i særlig grad.

Min egen løsning var å bruke opp 2 gamle tau som var slitt og måtte byttes, dele dem opp i 5 lengder og flette dem sammen. Siden festet jeg tauene opp med strips inntil bryggen. Etter å ha smelt inn i bryggen en siste gang gikk jeg også til innkjøp av en bryggefender som jeg surret inntil bryggen utenpå tauene for ekstra demping.

En annen og veldig god idé er å bruke en fender som man legger på langs og inntil bryggen. Bruk gjerne en stor og lang fender slik at du unngår å bomme på den dersom du skal kjøre inn på brygga alene.

Bryggefender fra Dandock /Marineonline.no

En annen smart løsning for å bremse båten når man skal legge til på brygga er denne patenten. Her har de brukt en solid stropp som er spent opp på utstikkerne, med et tau som holder den i spenn og skaper en kileform på tauet. En slik løsning kan man gjøre klar idet man skal ut på sjøen og ta ned når man har fortøyd båten.

Stroppen tar imot og bremser båten

Dette virket som en smart løsning som jeg absolutt skal prøve på neste gang.

Stropp festet i sjakkel på utstikkeren
Baugfender fra Dandock /Marineonline.no
Fenderflex – for beskyttelse av kanter på båten /Marineonline.no
Fendere i alle slags størrelser fra Danfender /Marineonline.no