Hopp til innholdet

Lade båten via solceller – Solcellepanel til båt

Monterer du solceller på båten kan du vedlikeholde og lade opp båtens batterier når det er fint vær slik at du alltid kan kaste loss med fullt oppladede batterier. Etter å nylig ha gått til innkjøp av en brukt seilbåt med ødelagt batteri som må skiftes ut fant jeg ut at jeg ønsker selv å montere solceller på min båt.

Ikke bare vil disse lade opp batteriene mine mens båten ligger til kai, men de vil også forlenge levetiden på batteriet. Ett godt batteri til båten koster mye og da vil et solcellepanel være en fornuftig investering som krever minimalt med vedlikehold.

Ett fleksibelt solcellepanel vil være svært anvendelig til en båt. Dette er solcellepaneler som kan bøyes og passer dermed fint til den ujevne formen på dekk eller på taket av en båt. Disse solcellepanelene fra Active Sol Light er samtidig noen av de rimeligste modellene som tilbyr mye strøm for pengene.

Solcellepanel som er fleksibel og bygget for marint miljø /Watski.no
Solcellepaneler fra Active Sol Light /Watski.no

Disse fleksible solcellepanelene kan bøyes opptil 20 grader og gjør det dermed mulig å ta i bruk flere områder på båten, f.eks kalesje eller et buet overbygg.

Ønsker du en superenkel solcelle installasjon i båten din? Solara Move er et solcellepanel som kan plugges rett i sigarett uttaket i båten din og lade gel, agm eller tradisjonelle bly/syre batterier. Med en maks effekt på omtrent 110W får du her mye kraft utav en veldig lett og portabel pakke.

Solara Move kan kobles rett i sigarett-tenneren /Watski.no

Perfekt for deg som ikke behøver å ha solcellepanelene montert hele tiden i båten, men heller ønsker en enkel løsning hvor man bare kan plugge seg til via sigarett-tenneren i båten.

Mer  Liten og smart Tredemølle - Perfekt til hjemmetrening

Solara M-serien er en annen modell som er hakket mer effektive og hardføre, denne serien vil derfor være ideell for deg som skal på langtur eller vil gjøre en investering som varer i mange år fremover. M-serien er belagt med et ekstra beskyttende lag, de er fleksible og kan forme seg etter båten og de tåler å bli tråkket på.

M-Serien fra Solera er en spesielt robust serie marine solcellepanel /Watski.no
M-Serien fra Solera er en spesielt robust serie marine solcellepanel /Watski.no

En annen løsning vil være å fastmontere et stivt solcellepanel til baug eller akter. Ved aktermontering kan man lage til et stag hvor man påmonterer et solcellepanel eller bruker braketter for å feste et solcellepanel til en mer jevn overflate.

Solceller til båt /Watski.no
Høyt feste for solceller til båt /Watski.no

Bruk en regulator sammen med panelene. Solcellepaneler behøver en regulator som styrer strømmen og oppladingen av batteriene. En regulator vil beskytte mot overlading, dyputlading, overbelastning og feilpolarisering. Mange modeller kommer i tillegg med praktiske uttak for opplading av mobil, etc.

En regulator beskytter batterier og elektronikk ombord /Watski.no

Les mer om turtøy til fjellet, gode og komfortable hengekøyer eller smarte pop-up telt for rask camping.