Lade båten via solceller – Solcellepanel til båt

Monterer du solceller på båten kan du vedlikeholde og lade opp båtens batterier når det er fint vær slik at du alltid kan kaste loss med fullt oppladede batterier. Etter å nylig ha gått til innkjøp av en brukt seilbåt med ødelagt batteri som må skiftes ut fant jeg ut at jeg ønsker selv å montere solceller på min båt.

Ikke bare vil disse lade opp batteriene mine mens båten ligger til kai, men de vil også forlenge levetiden på batteriet. Ett godt batteri til båten koster mye og da vil et solcellepanel være en fornuftig investering som krever minimalt med vedlikehold.

Ett fleksibelt solcellepanel vil være svært anvendelig til en båt. Dette er solcellepaneler som kan bøyes og passer dermed fint til den ujevne formen på dekk eller på taket av en båt. Disse solcellepanelene fra Kjell.com er samtidig noen av de rimeligste modellene som tilbyr mye strøm for pengene.

Fleksible solcellepanel til båt /Kjell & Co
Bøyelig solcellepanel – fra 35 til 80W /Kjell & Co
Fleksible solcellepanel til båt /Kjell & Co

Disse fleksible solcellepanelene kan bøyes opptil 20 grader og gjør det dermed mulig å ta i bruk flere områder på båten, f.eks kalesje eller et buet overbygg.

En annen løsning vil være å fastmontere et stivt solcellepanel til baug eller akter. Ved aktermontering kan man lage til et stag hvor man påmonterer et solcellepanel eller bruker braketter for å feste et solcellepanel til en mer jevn overflate.

Solceller til båt /Kjell & Co
Vippbare solcelleholdere som kan vippes opp når båten ligger i havn /Kjell & Co

Bruk en regulator sammen med panelene. Solcellepaneler behøver en regulator som styrer strømmen og oppladingen av batteriene. En regulator vil beskytte mot overlading, dyputlading, overbelastning og feilpolarisering. Mange modeller kommer i tillegg med praktiske uttak for opplading av mobil, etc.

En regulator beskytter batterier og elektronikk ombord /Kjell & Co

En regulator behøver ikke å koste mye, etter å ha trålet flere butikker for å finne utstyr til min egen nyinnkjøpte seilbåt tror jeg at Kjell & co tilbyr det rimeligste utstyret innen solcelleopplading til båt.

Les mer om turtøy til fjellet, gode og komfortable hengekøyer eller smarte pop-up telt for rask camping.