Hopp til innholdet

Komfortable Liggeunderlag – Oppblåsbare Liggeunderlag til tur og camping med høy komfort

Det tradisjonelle liggeunderlaget i skum har vært en fast turpartner for mange mennesker opp igjennom årene, fordelen er at det er lett å rulle sammen, veier lite og koster ikke så mye. Men som så mange opplever vil et liggeunderlag av skum ikke by på den beste eller mest komfortable liggeopplevelsen, spesielt om man ikke har gjort det store forarbeidet med å velge en teltplass.

Det finnes heldigvis mange andre alternative liggeunder hvor fokuset på liggekomfort er blitt stadig viktigere for folk flest så vel som for produsentene.

Hammock V fra Klymit er et smart syntetisk isolert liggeunderlag som man kan bruke for komfortabel overnatting i hengekøye vår, sommer, høst og vinter. Med en R verdi på 4.4 ligger man varmt og komfortabelt i hengekøyen hele året rundt. Den ergonomiske formen er designet for å holde kroppen varm og forhindre kuldepunkter fra sidene og under. Liggeunderlag kan pakkes ned til et lite volum og veier kun 1021g

Hammock V fra Klymit /Outnorth.no

Litt kort om R-verdier.
R-verdien ser man ofte i beskrivelsen av liggeunderlaget, denne går fra 0 og oppover, jo høyere verdi – jo bedre isolerer den mot varmetap til bakken. Et liggeunderlag til sommerbruk kan da være 1-2, mens et liggeunderlag for vår, sommer og høst kan være 2-4(tre sesongs), R4 kan du bruke hele året, mens fra 5 og oppover er liggeunderlaget beregnet for ekstrem kulde.

Voyager fra Thermarest er laget for deg som ønsker en god liggekomfort i en kompakt og lett løsning. Liggeunderlaget har en god tykkelse som gir økt komfort, mens NeoAir konstruksjonen varmer liggeunderlaget med en reflekterende kjerne og minimerer varmetapet. NeoAir er en ultralett teknologi som gir lav vekt og lite pakkevolum. Med en R verdi på 2.2 kan denne brukes vår, sommer og høst.

Voyager fra Thermarest /Outdoorexperten.no

DownMat Lite 5 M er et lett liggeunderlag med dunisolasjon og med en R verdi på 3.8 noe som gjør denne flott å bruke sommer, vår og høst. Liggeunderlaget pumpes opp med medfølgende pumpe og den er fyllt med dun som reduserer varmetapet samtidig som luften i madrassen gjør at man ligger godt og komfortabelt. Fremsiden av liggeunderlaget har anti-slip honeycomb materiale som gjør at du og soveposen ligger godt uten å gli.

DownMat Lite 5 M /Outnorth.no

De mest populære liggeunderlagene nå for tiden er oppblåsbare eller selvoppblåsbare liggeunder med luft. Disse kommer også i flere versjoner, noen er kun luftfylte, mens andre har en kombinasjon av dun eller er konstruert slik at det lages en ekstra dempeanordning på innsiden av liggeunderlaget når man har blåst den opp.

Dun/Luft Liggeunderlag

For ekstra kalde netter vil har selskapet Exped utviklet en kombinasjon av dun og luft til sitt liggeunderlag. Dun er svært komprimerbart, samtidig som det isolerer svært godt mot kulde. Ved å kombinere luft med dun får man et liggeunderlag som er utmerket når man skal overnatte på snø og is.

Dun og luftmadrass med innebygget pumpe /Outnorth

Slike moderne liggeunderlag er ikke like rimelige som den tradisjonelle skumvarianten, men de vil gi en mye bedre overnattingsopplevelse, en bedre søvn og bedre isolasjon mot underlag slik at man ikke fryser. Et godt liggeunderlag vil i mange tilfeller være like viktig og kanskje viktigere enn en dyr sovepose, da liggeunderlaget ofte er den beste skjermingen mot varmetap mot bakken.

Mer  Fine ullgensere til dame - Varme gensere i ull med fine mønstre

Exped SynMat HL Duo er perfekt dersom dere er to personer sammen på tur, dette er et dobbelt liggeunderlag som både er komfortabelt, men ikke minst også godt isolert til vinter, høst og vår bruk. Dette doble liggeunderlaget dekker fint opp hele bunnen av et standardtelt, som gjør at to personer kan sove sammen uten den irriterende glipen som oppstår mellom liggeunderlagene.

Selve liggeunderlaget har god liggekomfort og er belagt med et mønster som gjør at man ikke sklir av midt på natten og kan fint brukes ned mot temperaturer på -18°C.

Synmat dobbelt liggeunderlag /Outnorth.no

Til jaktturer eller basecamp hvor du planlegger å overnatte flere døgn i strekk uten at vekt er den største bekymring er Megamat serien fra Exped et populært valg. Her ligger du ekstra komfortabelt, mykt og varmt helt ned til -48°C. Megamat kan også brukes i bilen som et mega-komfortabel madrass som fyller hele to-mannsteltet eller bagasjerommet. Megamat kommer også i en enkelt-person variant, dersom du ikke behøver dobbelt liggeunderlag.

Exped Megamat Duo /Outnorth.no
Exped Megamat /Outnorth.no

Sea To Summit Selfinflate Mat Comfort Plus er et selvoppblåsbart tykt liggeunderlag på 8 centimeter som gir svært god komfort på camping og tur. Liggeunderlaget er lett, kompakt og har en smart multifunksjonsventil som hindrer matten i å fylle seg med luft når man ruller den sammen etter bruk. Tar svært liten plass i sekken når den er rullet sammen, omtrent like stor som en sovepose.

Sea To Summit Selfinflate Mat Comfort Plus – Selvoppblåsende liggeunderlag for komfort /Outnorth.no
Sea To Summit Selfinflate Mat Comfort Plus – Selvoppblåsende liggeunderlag for komfort /Outnorth.no

Selv om liggeunderlagene er blitt mer komfortable har ikke dette gått særlig utover verken vekt eller volum, faktisk vil et oppblåsbart liggeunderlag ofte være like kompakt og ofte lettere enn et liggeunderlag av skum, mens et selvoppblåsbart liggeunderlag vil veie litt mer og ta mer plass enn et underlag man må blåse opp selv.

Mer  Hvordan lære seg carving med ski – carving for nybegynnere

Slike komfortable liggeunderlag kan man bruke hele året for å få en god natts søvn, men man vil spesielt merke forskjellen på kalde vår, høst og vinterdager hvor man vil oppleve en markant forbedring i både komfort og varmeopplevelse. Les gjerne mer om liggeunderlag for vinter.

Synmat 7 fra Exped er et liggeunderlag for kalde vinternetter med en R verdi på 4.8. Med sin 7 cm tykkelse vil du ligge godt og komfortabelt også når temperaturen går ned mot -17 grader. Synmat 7 blåser du opp selv via den kompakte blåseposen som følger med.

Synmat 7 fra Exped /Outdoorexperten.no

Les gjerne mer om liggeunderlag for vinter og snø, få tips til praktiske hengekøyer, Kule sekker til friluft og fritid for voksne eller se disse vakre Turkoppene i Emalje – Håndlagde emaljekopper til tur.