Hopp til innholdet

Liggeunderlag til vinter og snø

Et godt liggeunderlag til vinteren er kjempeviktig for å beholde varmen i teltet når minusgradene slår inn. I mange tilfeller vil man få større nytte av et skikkelig godt liggeunderlag til vinteren, enn en godt foret sovepose. Et godt liggeunderlag er spesielt viktig når man legger seg oppå en kald overflate, snø, o.l. Da forhindrer man varmetap mot den kalde bakken og man kan ligge lunt og varmt.

Med et godt liggeunderlag som er beregnet for snø og vinter kan man i mange tilfeller sove varmt og godt, selv uten et telt eller en tarp. Forutsatt at det er tilnærmet vindstille og klart naturligvis. Her skal vi se litt på de beste liggeunderlagene for bruk på vinteren.

Hammock V fra Klymit er et smart syntetisk isolert liggeunderlag som man kan bruke for komfortabel overnatting i hengekøye vår, sommer, høst og vinter. Med en R verdi på 4.4 ligger man varmt og komfortabelt i hengekøyen hele året rundt. Den ergonomiske formen er designet for å holde kroppen varm og forhindre kuldepunkter fra sidene og under. Liggeunderlag kan pakkes ned til et lite volum og veier kun 1021g

Hammock V fra Klymit /Chillout.no

Exped Downmat serien er en lett og fleksibel oppblåsbart liggeunderlag beregnet for vinteren som fungerer fint ned til -32°C. Downmat er som navnet tilsier fylt med dun som sammen med de luftfylte tubene isolerer svært bra mot varmetap til bakke og snø. Downmat kommer i flere variasjoner slik at du kan velge den varianten som passer ditt bruk best, og det følger med en svært lettvinn pumpebag som tar liten ekstra plass i sekken.

Mer  Sterke El-sparkesykler med kraftig motor - Raske & sterke sparkesykler
Exped Downmat /Outnorth.no
Exped Downmat /Outnorth.no
Exped Downmat /Outnorth.no

Lizard fra Urberg er et lett og kompakt liggeunderlag for vinter, vår og høst med en smart integrert fotpumpe som er påmontert inn i selve liggeunderlaget. Liggeunderlaget er svært kompakt og veier lite, noe som man fort setter pris på dersom man skal traske igjennom snø og is.

Urberg Insulated Airmat /Outnorth
Urberg Insulated Airmat /Outnorth

Exped SynMat HL Duo er perfekt dersom dere er to personer sammen på tur, dette er et dobbelt liggeunderlag som både er komfortabelt, men ikke minst også godt isolert til vinter, høst og vår bruk. Dette doble liggeunderlaget dekker fint opp hele bunnen av et standardtelt, som gjør at to personer kan sove sammen uten den irriterende glipen som oppstår mellom liggeunderlagene.

Selve liggeunderlaget har god liggekomfort og er belagt med et mønster som gjør at man ikke sklir av midt på natten og kan fint brukes ned mot temperaturer på -18°C.

Synmat dobbelt liggeunderlag /Outnorth.no

Til jaktturer eller basecamp hvor du planlegger å overnatte flere døgn i strekk uten at vekt er den største bekymring er Megamat serien fra Exped et populært valg. Her ligger du ekstra komfortabelt, mykt og varmt helt ned til -48°C. Megamat kan også brukes i bilen som et mega-komfortabel madrass som fyller hele to-mannsteltet eller bagasjerommet. Megamat kommer også i en enkelt-person variant, dersom du ikke behøver dobbelt liggeunderlag.

Exped Megamat Duo /Outnorth.no
Exped Megamat /Outnorth.no

Les gjerne mer om tips til å varme opp teltet vinterstid, store telt til familie eller festival, smarte vanntette sokker eller gode tursko til fjell og skog.