Hopp til innholdet

Tips til å varme opp et telt på vinter, høst og vår

Her kan du finne tips til hvordan du kan varme opp et telt for camping på kalde netter, høst, vår eller vinter.

Det finnes flere ulike metoder og produkter for å få varmen i et telt og unngå å fryse om natten på, men hovedsakelig går alle metodene ut på å enten isolere eller skape varme. Her skal vi se litt på forskjellige måter man kan få ett varmt og godt telt på.

Isoler godt og varm opp teltet på forhånd

Selv-oppblåsbart liggeunderlag fra Thermarest /Outnorth

Til småkjølige netter vil det ofte være nok å få varmet teltet godt opp på forhånd før man kryper ned i soveposen. Bruker man samtidig også et av de luftisolerte underlagene fra Thermarest klarer man som oftest å holde varmen i en god sovepose.

Å komme seg opp fra den kalde bakken vil gjøre mye for å beholde varmen. De luftisolerte Thermarest underlagene kommer i flere modeller hvor de fleste er selvoppblåsbare og tar liten plass i sekken. Planlegger du å telte på kalde vinternatter eller over snø/is, bør du velge et liggeunderlag med så høy R-verdi som mulig.

Downmat Exped er designet ned til 38 minus og er fylt med dun og luft /Outnorth.no

Å plassere en liten ovn eller en propanbrenner inne i teltet en halvtime – time før du legger deg i soveposen burde klare å varme opp materialer, soveposer og utstyr inne i teltet slik at disse kan være med på å opprettholde varmen i noen timer.

At en propanbrenner avgir Co2 og Co gass er velkjent og man bør derfor bruke disse med forsiktighet, ikke mens man sover og ha tilstrekkelig lufting. En annen sak å tenke på er at propan avgir ganske mye fuktighet når det brenner. Denne fuktigheten vil raskt kondensere på ytterveggene i teltet og gjøre utstyr og soveposer fuktige og oppleves kaldere enn nødvendig.

Et alternativ til et kaldt telt kan være et av disse store teltene hvor man ofte har mulighet til å plassere ovn og oppvarming. Les mer om store telt.

Mer  Hvordan lære seg carving med ski – carving for nybegynnere

Varme steiner

Varme steiner fungerer som varmemagasin og kan brukes til så mangt

I posten om hvordan man kan tørke klær på tur fortalte jeg om tipset ved å bruke varme steiner pakket inn i håndklær for å tørke fuktige sko eller tøy. Varme steiner har også mange andre bruksområder og fordeler.

En oppvarmet stein fungerer som et slags varmebatteri som sakte avgir varmen til omgivelsene uten røyk eller flammer.

Legg noen steiner ved siden av leirbålet og la dem absorbere varmen i ett par timer mens du lager mat og hygger deg. Noen minutter før du skal legge deg kan du ta dem til side og la ytterkantene avkjøles.

Disse kan du bruke på flere måter for å få varme i teltet på, du kan f.eks legge dem langs innsiden av teltet for å avgi varme, f.eks i alle teltets hjørner. Sørg for at disse ligger isolert fra bakken og ikke kan brenne hull i teltduken på noe vis.
Du kan også pakke dem inn i håndklær i bunnen av soveposen eller oppi sko for å tørke over natten hvis dem ikke er for varme.

Ett annet tips jeg vet om er å varme opp mange steiner og grave ett hull i bakken mens disse varmes opp. Når steinene er gode og varme kan du legge dem i hullet, dekke dem med litt jord og flytte teltet over. Dette skal visstnok hjelpe godt på temperaturen i teltet, men er en ganske strevsom prosess.

Kjemiske poser

Kjemiske poser eller håndvarmere er super praktiske å ha med seg i sekken på tur. Disse enkle og rimelige små posene kan du legge i bunnen av skoene, inni jakken eller i bunnen av soveposen for å gi litt ekstra varme på kalde netter.

Mer  Hvordan pakke ned en sovepose stramt uten pakkeposen

Andre tips for å holde varmen

  • Bruk et førstehjelpspledd omkring deg eller til og med heng det opp i teltduken med den blanke siden ned mot deg ved hjelp av duct-tape. Pleddet reflekterer varmestråler og hjelper deg å holde varmen.
  • Invester i en god sovepose, dun-soveposer er eksepsjonelt gode på vinterstid, men bare ikke få den fuktig. Fyr derfor ikke opp med propan/primus som avgir fuktighet og unngå å puste ned i dun-soveposen.
  • Aldri sov med fuktige klær.
  • Spis et varmt måltid før leggetid.
  • Unngå å drikke før leggetid så slipper du å måtte gå opp om natten for å tisse. Hvis du derimot føler trangen så er det best å komme seg ut på do. Å holde urinen varm i kroppen krever mye energi.

Les mer om kvistbrenner, et perfekt og enkelt bål på tur. Til turen kan man også bruke en oppblåsbar kajakk og utforske øyer og holmer, og campe i et stort telt med god plass og ståhøyde (som også ofte har plass til ovn).