Hopp til innholdet

Hold mat og drikke kald på tur og camping

Dersom du planlegger en telttur eller camping-tur som skal vare noen dager vil det være nødvendig å ta med seg rikelig forsyninger og da er det en fordel å kunne holde mat og drikke kald. Særlig om du skal på telttur med barna vil det ofte være en fordel å kunne holde brus og melk kald.

Her er noen tips til hvordan du kan holde mat, frukt, grønnsaker og drikke kjølig på tur slik at maten holder lengre.

Fordamping er en smart måte å kjøle ned maten på tur, og det er en metode som er enkel, billig og krever ikke strøm eller batteri. I praksis fungerer denne metoden slik svetting gjør for kroppen.

Les også: hvordan du kan kjøle ned teltet i sommer.

Bruk en tøypose, f.eks jute/hamp eller et finmasket handlenett og legg matvarene oppi. Fukt posen godt med vann og heng den opp der hvor det er skygge, men samtidig litt vind. Fordampingen av vannet på posen tar med seg den latente varmen fra matvarene og kjøler dermed ned produktene.

Fukt en pose av jute eller tøy og la henge i vinden
  • Dersom det er høy luftfuktighet vil denne metoden ikke være like effektiv, og du må også huske på å sjekke posen og fukte den på nytt, som regel etter 2-3 timer.
  • Du bør også prøve å holde tøyposen så nærme som mulig matvarene, dersom posen «klistrer» seg mot matvarene går varmeoverføringen mye mer effektivt.

Tips. Teknikken med fordamping kan du bruke flere områder, f.eks ved å fukte små kjølebagger o.l for ekstra nedkjøling. Siden disse er ekstra isolert vil ikke dette være like effektivt, men noe vil det hjelpe.

Fukt kjølebagen med vann på utsiden og heng den opp /Chillout.no
Kjølebag for vin /Coolstuff.no

En smart og lett bærbar aircondition er denne portable saken som er oppladbar, men som også kan tilkobles en ekstra powerpack for lengre driftstid. Perfekt for å kjøle ned teltet eller bruke til å kjøle ned matvarene. Luftkjøleren benytter samme teknikk som i tipset ovenfor, men på en litt mer moderne måte. Den må derfor fylles med vann, noe som heldigvis ikke er så vanskelig å få tak i på telttur.

Bærbar aircondition /Mystuff.no

En kjølebrønn er et artig produkt som også demonstrerer hvordan du kan grave ned maten for å holde den kald på tur. Denne kjølebrønnen er mer beregnet for «fast installasjon» og passer kanskje best utendørs ved siden av stampen eller på terrassen. Du kan allikevel bruke dette prinsippet for å grave ned maten og dekke den med jord.

Kjølebrønn /Coolstuff.no

Dersom du tar med deg litt vann kan du fryse så mye av det som mulig på forhånd for å hjelpe til med å holde de andre matvarene kalde. Les mer om hvordan rense vann på tur.

Frys vannet på forhånd

Kjølebag er et godt tips, men passer kanskje best dersom man har bilen lett tilgjengelig, og ikke når man skal på telttur lengre innover på fjellet eller i skogen. Man kan derimot bruke en ryggsekk med kjølebag-egenskaper, slik som denne sekken fra Outlust.

Kjøleryggsekk for mat og drikke /Coolstuff

Stanley er kjent for sine svært gode termoser og de har bruke kunnskapen sin på å utvikle denne kjølebagen som holder mat og drikke kjølig i inntil 36 timer. Fin for lengre campingturer eller festivaler.

Stanley kjølebag for camping /Chillout.no

Et annet alternativ som krever litt planlegging er å bruke tørris, dette kan kjøpes på spesialforretninger og gir svært god avkjøling. Pakk dem inn i papir for å bevare effekten lengst mulig og plasser tørrisen over matvarene i en isolert kjølebag. Benytt hansker når du håndterer tørrisen.

Tørris

Mat som er tilrettelagt for camping og telttur gjør det mye enklere å spise godt, uten å tenke på konservering eller nedkjøling. Det finnes idag et stort utvalg av turmat som både smaker godt og er lettvint.

Se utvalget av spennende turmat på Chillout.no

Les mer om hvordan du kan kjøle ned telt og få det mer komfortabelt i sommervarmen, flott turtøy til fjellet, smarte pop up telt eller store telt for mange mennesker.

Mer  Jeans på tur og skog - Dongeribukse som turbukse?