Hopp til innholdet

Kjøl ned teltet om sommeren – Få det kjøligere på camping og tur

Et for varmt telt er svært ubehagelig og gjør det vanskelig å sove godt, først og fremst bør man planlegge teltplassen noe og plassere teltet der du kan finne naturlig skygge. Dersom du har mulighet og det ikke skader naturen vil det være smart å grave bort noe av topplaget på jorden, fjerne blader o.l for å plassere teltet nærmere den kalde bakken.

Her skal vi se litt på flere forskjellige måter for hvordan du kan holde teltet litt kaldere, og sove litt bedre på varme sommernetter.

Utnytt fordamping av vann for å kjøle ned teltet. Denne metoden kan du bruke for å kjøle ned mat og drikke uten å bruke strøm mens du er på telttur og camping, men er også god å bruke for å få det litt kaldere i teltet.

Fukt et håndkle eller laken av tøy, duk o.l (helst hvitt) i vann og legg dette over teltduken. Vannet vil fordampe og ta med seg latent varme fra innsiden av teltet. Denne metoden kan du også bruke over inngangen til teltet for å øke luftsirkulasjonen.

En litt mer moderne løsning er denne bærbare aircondition for telt og camping. Luftkjøleren drives på batteri og du kan koble til en powerpack for å få lengre brukstid.

Denne bruker samme prinsipp med fordamping som over, men på en litt mer profesjonell og forseggjort måte. Du må derfor fylle på vann som enheten bruker for å kjøle ned luften i teltet.

Liten og bærbar aircondition på batteri og vann /Mystuff.no

En annen bærbar aircondition som er enda mindre er denne smarte luftkjøleren fra nedis. Den er lett å ta med seg på camping og tur og drives av strøm fra USB,

Mer  Tømmerhugger Bålet: Et smart & raskt bål som varmer

Denne trekker inn tørr, varm luft som føres gjennom en fuktet pute. Puten absorberer varme, fukten i puten fordamper og kjøler ned luften i teltet med et par grader, slik at du kan nyte en oppfriskende, sval bris på tur.

Nedis bærbar aircondition til telt og tur /Kjell & Co
Bruk en powerbank for å drive luftkjølerene på tur /Kjell & Co
Kraftig Powerbank med solceller /Kjell & Co

En tarp kan du bruke som ekstra beskyttelse mot regn og sol, og for å gjøre det ekstra kjølig i teltet. Heng tarpen litt høyt opp slik at du blokkerer for solen og får god luftsirkulasjon imellom tarp og telt.

Bruk en tarp eller presenning for å skygge ekstra for solen.
Se utvalget av tarp på Outnorth.no

Gode tips for å unngå et for varmt telt

Luft godt ut eller slå ned teltet midt på dagen

Dersom du skal sove flere dager på samme teltplass vil det ofte lønne seg å slå ned teltet om dagen, da forhindrer du at teltet varmes opp på ettermiddagen.

Slå opp teltet på kvelden for å unngå den sterke ettermiddagssolen

Slå heller teltet opp sent og før du skal legge deg, da slipper du at teltet varmes opp av solen.

Coolmax er et sea to summit produkt som gir en avkjølende følelse og brukes som overtrekk på et liggeunderlag. Lakenet vil gjøre det mer behagelig å sove på varmere netter.

Dersom dere er flere på tur kan dere vurdere å bruke et stort telt, disse har mer volum og gir bedre luftsirkulasjon. Slike store telt har også mye høyere grad av komfort og plass, og passer fint til en familie eller vennegjeng på camping eller festival.

Les gjerne også våre tips til å varme opp et telt om vinteren, kjøle ned mat på tur og camping, flotte kopper og tallerkener i tre eller hvordan du kan lage et toalett til teltturen. En hengekøye kan også være et godt alternativ til et telt på sommeren, se våre tips til gode hengekøyer.

Mer  Tå-Sko - For en mer naturlig løpestil i terreng og mark.