Hopp til innholdet

Hvor lang bør padleåren være?

Det ser ut til å være like mange forskjellige måter å velge en padleåre på, som det finnes padlere. Her er noen tips som vil hjelpe deg med å velge riktig størrelse på padleåren.

En god padleåre i riktig størrelse vil være til stor hjelp når du kan skyve den i vannet med stor kraft, samtidig som kroppen fremdeles sitter i en komfortabel stilling. Dette gjør at du kan bevege deg igjennom vannet effektivt, med presisjon og utholdenhet.Kano – Rette årer

  • Sitt i kanoen på flatt vann og mål avstanden fra øynene dine til setet i kanoen.
  • Mål så avstanden fra setet til vannlinjen.
  • Legg så til lengden på selve bladet (da disse varierer stort med modell og type)

Måler du opp disse lengdene vil du ha et godt utgangspunkt for å finne den perfekte kano-åren for deg.
Husk samtidig å ta hensyn til plassering, personer som padler bakerst i kanoen kan foretrekke litt kortere årer, mens personer som padler foran kan foretrekke en åre med et litt lengre skaft.

Kano – Vridd åre

Vridde årer ble utviklet for fart og effektivitet til konkurranser. Disse bladene sitter på skaftet i en vinkel av 7-14 grader og skjærer enklere ned i vannet. De er derimot ikke idelle for elvepadling eller stryk som krever god manøvreringsevne.

Vridde kano årer er som oftest 5-6 cm kortere enn rette årer.

Rafting årer – Stryk & Elvepadling

Årer til elvepadling og stryk er normalt litt lengre enn kano-årer. Denne ekstra lengden hjelper med å skape ekstra avstand til vannet, hvor lange dem er avhenger av posisjonen man har i båten.

  • For padling i akterenden, stå på flat mark og mål fra bakken til midt på brystet.
  • For padling foran, mål fra bakken til kragebenet.

Kajakk Touring

Imellom kategoriene havkajakk og rekreasjonskajakk finner man touring kajakkene. Åre lengden du bør velge avhenger av bredden på kajakken og padlestilen din, lav – eller høy vinkel.

Justerbar Padleåre /Marineonline

Lav vinklet padlestil

Lav åreføring er den mest vanlige padlestilen i en touring kajakk. Det er en avslappet stil som lar deg padle store avstander uten å være utmattende.Høy vinklet padlestil

Høy året padlestil er med vertikal og aggresiv, denne gir mer kraft og manøvreringsevne. Høyere padlefrekvens og mer bruk av teknikk for krevende forhold.

Din høydeKajakk BreddeCa Padleåre lengde
150 – 175cm40 – 60cm220 – 230cm
165 – 190cm58 – 65cm230 – 240cm
Over 190cmOver 65cm240 – 250cm

Bruk denne oversikten til å finne ditt utgangspunkt. Når du har padlet en stund kan du fin-tune deg inn på din perfekte padleåre. Har du en crank shaft åre (årer som er bøyd på strategiske steder), kan du trekke ifra ca 10cm.

Kajakk – Elvepadling

Å velge riktig åre til kajakk elvepadling avhenger veldig av hvor du har tenkt å padle mest. Til mest bruk i elver vil en lengre åre ha mange fordeler, for lek i stryk og strie bekker vil kortere årer gi et bedre spillerom og være gøyere å bruke.

Årelengde til aktiv elvepadling

Din høydeCa Padleåre lengde
Under 155 cm188 – 194 cm
150 – 175 cm191 – 197 cm
Over 170 cm194 – 203 cm

Årelengde til rekreasjon og oppblåsbar kajakk

Din høydeCa Padleåre lengde
Under 155 cm220 cm
150 – 175 cm230 cm
Over 170 cm240 cm

Riktig lengde på årer til SUP

Til SUP finnes det flere ulike meninger om hvordan man finner sin ideelle padleåre. Her er noen grunnleggende tips som vil hjelpe deg i gang, og som med alle våre tips vil du kunne finjustere deg over tid.

  • Stå på en flat overflate og løft hendene rett opp over hodet ditt.
  • Mål avstanden fra gulvet og til håndleddet.

Dette rådet gir deg en god pekepinn på hvor lang åre du trenger til et SUP brett. Padler du mer aktivt og korte turer kan du ofte velge en litt kortere åre, for lengre turer vil en lang SUP åre være mer komfortabelt.

Glad i vann og friluft? Les mer om oppblåsbar kajakk for én eller flere personer, senere kan du f.eks bruke en kvistbrenner for å lage et enkelt og raskt turbål, og varme kaffen på en dekorativ emaljekopp. Les mer om tursekk med stol, gode løpesko i skogen og turtøy til fjellet.