Hopp til innholdet

Motivasjon for hjemmetrening – Hvordan holde fokus og motivasjon oppe

Mange, inkludert meg selv har oppdaget hvor vanskelig det kan være å holde motivasjonen oppe når treningssenteret er stengt og man prøver å trene hjemme. For det er noe helt annet å trene hjemme, kontra et treningssenter. Med mange distraksjoner rundt seg, kanskje liten plass eller mangel på riktig utstyr ender man fort opp med en halv-dårlig treningsøkt før man finner sofaen og serien sin igjen.

Selv om hjemmetrening er vanskelig for motivasjonen så er det noen ting man kan gjøre for å holde motet oppe og få til en stabil og god treningsøkt fra eget hjem.

Ha utstyr eller gjør det beste du kan

X-Life har et stort utvalg av treningspakker og yogapakker i alle budsjettklasser /Xlife.no

Selv om det finnes mange gode øvelser man kan gjøre uten å investere i utstyr for hjemmetrening vil det både bli mer motiverende og en bedre treningsøkt ved å ha tilgang på treningsutstyr hjemme. Ikke alle har et budsjett for å kjøpe store og dyre treningsapparater hjemme, men det finnes flere andre gode alternativer som ikke behøver å koste så mye. Og man kan uansett selge disse igjen ved en senere anledning.

En treningsbenk er et forholdsvis rimelig innkjøp som gir mange treningsmuligheter hjemme /Gymgrossisten.no

Personlig gikk jeg fra å prøve å gjøre «benkpress» fra sengen, naturligvis sank jeg ned og etter mange feilslåtte forsøk på å bygge opp en slags «benk» med dyner og plater gikk jeg istedet til innkjøp av en ordentlig benk for benkpress. Med denne har det blitt utrolig mye enklere å gjennomføre treningsøkter på en effektiv måte som minimerer risikoen for skader.

Innred et eget rom eller område for trening

Innred et rom, garasje eller stuekrok som midlertidig gym

Skap en egen sone for trening i hjemmet, kanskje du har en bod som ellers er fylt opp av ting du egentlig burde ha kastet for lenge siden, eller kanskje du har en krok i stuen som kan innredes som et lite mini-gym frem til treningssentrene åpner igjen?

Mer  Trygg stuping og bading - Hvor dypt bør vannet være?

Å ha en egen plass som kun er til trening er et lite, men smart triks for å holde deg fokusert og motivert under treningsøkten. Her er målet å få deg inn i treningssonen frem til du er ferdig med treningsøkten.

TP 200 tredemølle – Et kjempegodt budsjettvalg med høy kvalitet /X-Life.no

Fortsett med treningsprogrammet ditt og rutinen

Ha et skriftlig treningsprogram som du kan følge, selv bruker jeg fitnessnotes appen og jeg er strålende fornøyd med den, men det finnes mange andre gode alternativer. Med et slikt program er det enklere å vite hvilke dager man skal på trening, og hvilke øvelser man skal igjennom.

Det viktigste er at du prøver å holde en viss grad av normalitet og fortsetter med treningsprogrammet du har selv om man naturligvis ikke har like god tilgang på utstyr og apparater som tidligere.

I slike tilfeller kan man prøve å være litt kreativ, dersom du f.eks har roing som en del av programmet ditt men ikke ønsker å investere i en ro-maskin til flere tusen kroner, kan ett sett med strikk som festes i veggen være et godt alternativ i en periode frem til gymmet åpner igjen.

Ta på deg treningsklær

Bruk treningsklær til hjemmetrening /Gymgrossisten.no

Selv om ingen kanskje ser at du trener i pyjamasen bør du kle deg opp for trening, selv om det bare er i ditt eget hus. En teori er noe som kalles påkledd kognisjon. Dette er et psykologisk fenomen som antyder at om du skifter til klær du ofte bruker til trening, så vil man lettere komme inn en sone som påvirker ytelsen og motivasjonen din positivt.

Å skifte til treningsklær gjør det også vanskeligere å avbryte treningsøkten midt i for å slenge seg ned på sofaen igjen.

Mer  Fine sykler med lasteplan - Elektriske transport sykler

Gi deg selv en skikkelig belønning

Etter en godt gjennomført treningsøkt i eget hjem kan du etterpå belønne deg selv skikkelig med noe godt. En teori om vanesløyfe går ut på at dersom du gjennomfører en belønning etter trening regelmessig vil man etterhvert kondisjonere hjernen til å forbinde trening med noe godt og på den måten enklere opprettholde motivasjonen.

Hvorvidt dette er en en sannsynlig teori eller ikke skal ikke jeg uttale meg om, men det kan vel neppe skade å prøve.

Les gjerne mer om Ryggretter – Strekk ut ryggen, løsne opp og bedre holdning, Squat og styrke racks til hjemmebruk eller Liten og smart Tredemølle – Perfekt til hjemmetrening.

Utnytt det fine vårværet og ta deg en forfriskende løpetur i skog og mark med Gode Løpesko for terreng og skog.